Fildelningsdom kan skynda på ny teknik

Den fällande domen mot de fyra männen bakom fildelningssajten The Pirate Bay, kommer att skynda på utvecklingen av fildelningstjänster som gör liknande hemsidor onödiga. Det tror fildelningsforskaren Daniel Johansson.

– Domen som sådan kommer att sätta igång en väldig aktivitet hos utvecklarna av fildelningnätverk att skapa ny och mer effektiv teknik. Den teknik man ser framöver det är en teknik som inte behöver sådana här hemsidor som Pirate Bay eller som behöver centrala servrar utan det är helt decentraliserat, säger Daniel Johansson, industridoktorand i datavetenskap och fildelningsforskare vid KTH i Stockholm.

Hemsidan The Pirate Bay erbjuder en teknik som hjälper fildelare att söka efter och ladda ner till exempel filmer, musik och dataspel från andras datorer.

Eftersom upphovsrättskyddat material görs tillgängligt dömdes i går fyra av männen bakom sidan till ett års fängelse var för medhjälp till upphovsrättsbrott.

Den nya tekniken som Daniel Johansson tror kommer utvecklas snabbt som en effekt av domen, går ut på att fildelare inte längre behöver använda hemsidor som The Pirate Bay för att ladda ner upphovsrättsskyddad film och musik.

I stället har man ett program på datorn som gör det möjligt att dela filer med andra. Tekniken skulle också göra det svårare att spåra det så kallade ip-numret, datorns personnummer.

Den nya Ipred-lagen har ju gjort det tillåtet för upphovsrättsinnehavare att göra just det.

Men redan i dag finns det sätt som gör det svårare att hitta de som laddar ner olagligt. Till exempel genom tjänster som ger användaren ett påhittat ip-nummer, eller genom att öppna upp sitt trådlösa nätverk för alla. Något som Lars Martin har valt att göra.

– Syftet med att jag har öppnat upp det är att jag i princip vill göra Ipred-lagen obrukbar. Jag gillar grundidén med internet och jag vill bevara det som det ser ut i dag.

Daniel Johansson poängterar att det fortfarande är olagligt att ladda ner upphovsrättsskyddat material, även om man är anonym.

Men han tror också att musik, film och dataspelsbranschen nu kommer att snabba på utvecklingen av lagliga fildelningstjänster.

– Just nu rider de här branscherna lite på en positiv våg. Nedgången i internettrafiken på grund av Ipred och den här domen.

– Förhoppningsvis leder det till att man känner att ja, nu kör vi igång, nu tar vi verkligen och fixar bra, nya tjänster, nu licensierar vi ut våra filmer och vår musik till de här nya tjänsterna så att man verkligen kommer igång. Jag hoppas verkligen att det blir effekten, säger Daniel Johansson.

Nils Eriksson
nils.eriksson@sr.se

Cecilia Khavar
cecilia.khavar@sr.se