Obama vill ha en "nystart" med Kuba

Uppdaterad 06:46
USA:s relation till Kuba kommer att ha en annan inriktning i framtiden. Det sa president Barack Obama när han i natt talade vid på toppmötet i Trinidad och Tobago för de amerikanska staternas organisation, OAS.

Inledningen på mötet bjöd på försonande gester när det gäller USA:s förhållande till Latinamerika.

Redan innan mötet börjat offentliggjorde Venezuelas regering ett antal fotografier som visar en leende Barack Obama som hjärtligt skakar hand med en lika leende Hugo Chávez.

Det var dessutom Obama som tog initiativ till hälsningen. Och eftersom Hugo Chávez är symbolen för USA-fientligheten i Latinamerika, så var hälsningen en potent gest. En symbol, kanske, för ett möte som strävar efter att, som Obama sa i sitt inledningstal, öppna ett nytt kapitel i förhållandet mellan södra och norra Amerika.

– Det är framtiden jag vill diskutera, sa Obama i sitt tal, inte det förgångna.

Obama sa också att han ville börja om från början med Kuba. Bara några timmar innan hade hans utrikesminister, Hillary Clinton, sagt att den politik som USA fört gentemot Kuba de senaste 50 åren har misslyckats.

Frågan är om USA någonsin har visat en så stor vilja att normalisera relationerna med Kuba. Men det kommer inte att ske i en handvändning, som Obama sa i sitt tal, så är det en lång väg att vandra för att ta sig förbi all den misstro som odlats under de senaste 50 åren.

Efter de senaste dagarnas olika utspel, både från USA och från Kuba, så verkar det ändå som att rätt många steg redan tagits och för första gången på 50 år tycks en förändring vara inom räckhåll.

Men Obama talade inte bara om Kuba utan om hela Latinamerika. Han erkände att USA tidigare på ett otillbörligt sätt blandat sig i interna angelägenheter. Något som, lovade han, definitivt inte kommer att ske under hans administration.

Obama uppmanade också de latinamerikanska ledarna att sluta upp att skylla alla problem på USA. Men det var just vad Nicaraguas president Daniel Ortega, en av de fyra inledningstalarna, gjorde i sitt tal.

Att Daniel Ortega dessutom talade i 45 minuter, istället för de tio minuter som planerats och som de tre andra talarna höll sig till är på sitt lite speciella sätt en illustration av de svårigheter som finns, för att på allvar få till stånd en ny typ av relation mellan nord och syd.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se