Tonvis med kyckling drogs tillbaka efter att det första larmet kom för en månad sedan. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

Glas i kyckling inte samordnat sabotage

Uppdaterad 11:33
Den senaste tidens larm om glas i kyckling har inte varit något samordnat sabotage. Det är polisens slutsats, och nu avblåser Rikskriminalpolisen den fortsatta insamlingen av anmälningar från polismyndigheter runt om i landet.

– Vi kan inte se något samlat angrepp mot livsmedel på något sätt. Vi ser det mer som enstaka händelser, säger Anders Wretling, chef för utredningsenheten på Rikskriminalpolisen.

Merparten av den senaste tidens anmälningar har inte handlat om kyckling, utan om andra livsmedel, till exempel bröd och frukt. Och det har inte bara handlat om glasbitar, utan också om plastbitar och hårnålar. Dessutom har händelserna varit spridda över hela landet.

Allt det här sammantaget gör att Rikskriminalen nu drar slutsatsen att händelserna inte har med varandra att göra. Det finns ingen samordning bakom dem.

I en del fall kan det dessutom röra sig om falsklarm, säger Anders Wretling på Rikskriminalpolisen.

– Om vi tittar internationellt på liknande händelser och de erfarenheter man dragit så förekommer det, och utan att vi har gjort analysen helt färdig så skulle det inte förvåna mig om det finns ett och annat fall också i vårt material.

Fram till i torsdags hade Rikskriminalen fått in 80 anmälningar om främmande föremål i livsmedel från polisdistrikt runt om i landet.

En förklaring till det stora antalet anmälningar kan vara att man från polisens sida nu verkligen sökt efter den här typen av händelser. Men också att uppmärksamheten kring frågan inspirerat till nya incidenter, säger Anders Wretling på Rikskriminalen.

– Sådant här triggar igång vissa människor också, att man dras där du får stor medial uppmärksamhet.

Mona Hambraeus
mona.hambraeus@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".