Snart är de här igen. Foto: Lennart Nygren/Scanpix.

Myggbekämpare vill utöka besprutning

Kemikalieinspektionen ska snart ta ställning till nya ansökningar om dispens för att bekämpa stickmyggor med det biologiska bekämpningsmedlet Bti vid Nedre Dalälven. Men flera remissinstanser reagerar på att ansökningarna nu har utvidgats till fler skyddade naturområden, en femtedel av arealen.

– Vi anser att man ska vara väldigt försiktig och inte utöka antalet områden som ska bekämpas, säger Anna von Sydow, chef vid Naturvårdsverkets avdelning för skötsel av nationalparker och naturreservat i Östersund.

Årets ansökan om dispens omfattar 4 000 hektar våtmarker. Området har utvidgats till flera skyddade områden i Färnebofjärdens nationalpark, flera naturreservat och Natura 2000-områden.

– I och med att Bti inte har någon negativ effekt som man har kunnat konstaterat så har det i och för sig ingen betydelse om det är ett skyddat område eller inte, säger Kalle Hedin, vd i Nedre Dalälvens Utvecklings AB, NEDAB, som står för ansökan.

I nationalparken och i naturreservaten bor inga människor, varför behöver ni spruta där?

– Det bor människor väldigt nära när det gäller nationalparken, och det är i ytterkanten av nationalparken som man har sökt om tillstånd, säger Kalle Hedin.

I flera av de skyddade områdena står det i skötselföreskrifterna att bekämpningsmedel inte får förekomma och det är en viktig principiell fråga om man ska tillåta bekämpning i områden där den biologiska mångfalden ska utvecklas fritt. Saken kompliceras av att Miljööverdomstolen i början av året i efterhand gav klartecken för bekämpning i Ista naturreservat.

– Man måste också väga in problemen för människan. Människan är också en av de arter som finns på klotet, så att säga, säger Kalle Hedin.

NEDAB och de forskare, som arbetat med myggprojektet är alla övertygade om att Bti är helt ofarligt. På Naturvårdsverket är man inte lika övertygade och har uppdragit åt en oberoende forskare att vetenskapligt utvärdera myggbekämpningen.

– Vi måste ha svart på vitt om vilken påverkan bekämpningsmedlet, VectobacG, som det heter har på biologiskt mångfald och då på ekologin i de här skyddade områdena, säger Anna von Sydow, vid Naturvårdsverket.

Innan utvärderingen är klar vill varken Naturvårdsverket eller flera andra remissinstanser se någon utökad flygbesprutning.

– Man ska inte gå med på en så stor utvidgning av det område som man vill bekämpa i år. Vi vill avvakta den utvärderingen när vi har sett resultatet, säger Anna von Sydow.

Flygbesprutning med Bti-bakterien, som tar död på mygglarverna, har gjorts på dispens sedan 2002.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".