Lagändring kan stoppa flyttande föräldrar

Trots att föräldrar enligt lagen inte får flytta till en annan kommun med barnen utan den andra förälderns godkännande så blir ofta resultatet att barnen får bo kvar på den nya orten. Men det kan vara en förändring på gång.

I en enkät som Kaliber har skickat till familjerätterna i landets 290 kommuner uppger alltså nästan alla att de har erfarenhet av det här, att en förälder flyttar med barnen, trots att den andra inte godkänt det.

75 procent säger att de har upp till tio sådana här ärenden varje år. Varje gång handlar det om två föräldrar och ett eller flera barn så flera tusen berörs varje år. En av dem är Martin, som egentligen heter något annat.

– Jag var chockad helt enkelt, så där får man väl inte göra trodde jag. Någon måste kunna hjälpa mig, men ingen fanns där. Jag har aldrig känt mig så körd, säger Martin.

I föräldrabalken står vilket ansvar mammor och pappor har för sina barn. Skilda föräldrar med gemensam vårdnad ska tillsammans bestämma var barnen ska bo. Så om den ena vill flytta iväg med barnen till en annan kommun då förväntas båda vara överens om det. Men ändå struntar många föräldrar i det och flyttar ändå.

Resultatet blir ofta att barnen får bo kvar på den nya orten, visar Kalibers enkätundersökning. Även i de fall när tvisten går vidare till en domstol kan det bli så. Mats Sjösten är chefsrådman i Göteborgs tingsrätt.

– Jag har som utgångspunkt i lagen och barnkonventionen barnens bästa, det är det enda jag har för ögonen. Sedan finns det naturligtvis en massa andra omständigheter som jag ska ta hänsyn till men jag försöker alltid se vad som är den bästa lösningen för just det här barnet. Har det dragit ut på tiden och barnet har hunnit etablera sig, börjat skolan och fått vänner, då kan det självklart bli så att barnet får stanna kvar på sin nya bostadsort, säger Mats Sjösten.

Men det kan vara en förändring på gång. Två utredningar tittar på dessa frågor. En är redan klar och finns på justitiedepartementet, där man fortfarande arbetar med frågan. Den andra utredningen gäller folkbokföringslagen och ska vara klar i höst. Enhetschef Birgitta Pettersson på Skatteverket leder den.

– Där är det särskilt vissa frågor som är utpekade, alltså barns folkbokföring vid separationer. I dag har vi inte något färdigt förslag så jag kan inte säga någonting om vad utredningen kommer att komma fram till men vi tittar på frågorna och det är viktiga frågor för oss, säger Birgitta Pettersson.

Linda Belanner 
kaliber@sr.se
 
Annika H Eriksson
kaliber@sr.se

63 procent har svarat på enkäten.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".