USA bombade egna soldater

Tre amerikanska soldater och ett antal afghanska anti-talibansoldater dödades i Afghanistan när en amerikansk bomb missade sitt mål på onsdagsförmiddagen.
Försvarshögkvarteret Pentagon beskriver händelsen som en tragisk olycka, men den väntas inte sätta stopp för bombningarna. Bomben vägde 900 kilo och släpptes av ett B-52 bombplan tidigt i morse. Under hela dagen har marinhelikoptrar åkt skytteltrafik mellan en amerikansk bas i södra Afghanistan och den plats norr om Khandahar där bomben missade sitt mål. Förutom de döda, skadades flera soldater. Misstaget utreds av Pentagon, men väntas inte påverka det fortsatta kriget. Försvarsminister Donald Rumsfeld har förvarnat om risken för ytterligare amerikanska dödsfall nu när kriget i Afghanistan gått in i en mer komplicerat fas där också kaos och förvirring kan leda till misstag. Kommentatorer påpekar också att under Gulfkriget var antalet amerikaner som dog av misstag för att de beskjutits av sina egna, fler än de som dödades av fienden.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".