Rysk storsatsning på rymdfarkost

Ryska rymdforskare ligger i startgropen för ett fantasieggande projekt som kan göra världens telefontrafik billigare i framtiden.
Den ryska rymdindustrin har kommit en bit på väg i konstruktionen av en superrymdfärja som i den första fasen helt obemannad ska skickas upp för att reparera de i dag så många och viktiga telesatelliterna. Fem gånger snabbare än ljudet Rymdfarkosten ska flyga fortare än fem gånger ljudets hastighet och kunna ta sig upp till en så kallad geostationär bana 36 000 kilometer ovanför jorden. Där kan rymdfärjan så att säga parkera och ägna sig åt det som blir farkostens huvuduppgift i begynnelsen: att underhålla de allt fler telekomsatelliter som likt en tätnade bisvärm surrar kring vårt klot. Planen är att åka till Mars Till en början ska farkosten vara obemannad, satellitreparationerna måste alltså göras med robotar som styrs från marken. I en senare fas ska en bemannad version lanseras och det långsiktiga målet, vi talar då om efter 2020, det är att denna krona i den ryska rymdteknologin ska kunna föra kosmonauter ända till Mars. En av de ansvariga forskarna, Vladimir Plokhikh, säger till Interfax att utvecklingen av färjan också syftar till att den ska kunna ta sig ner på jorden igen för egen maskin, eventuellt löses detta med hjälp av enorma fallskärmar. Egen nisch i rymdbranschen Den ryska rymdtekniken är kanske inte fullt ut lika elektroniskt sofistikerad som den amerikanska men den är robust och de ryska raketerna kan frakta tyngre laster. Just nu är det dessutom bara de ryska raketerna som kan frakta personal och förnödenheter till den internationella rymdstationen ISS. Med inriktningen på service av telekomsatelliterna skapar Ryssland en egen marknadsnisch. De små kloten långt upp i himlen, som i dag bär så mycket av världens telefontrafik, kan få en betydligt längre livslängd vilket i slutändan innebär att du och jag ringer billigare till varandra.
Reinhard Krause
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".