Yrkesfiskarorganisation beklagar fiskefusk

Yrkesfiskarnas branschorganisation, SFR, beklagar att ett 40-tal fall av fusk inom fisket utreds av polis och åklagare. Det rör sig bland annat om fiske utan tillstånd och fiske i otillåtna vatten. Bland annat dömdes en yrkesfiskare för att själv ha fiskat upp 70 procent av vitlingskvoten.
– Det är naturligtvis så att de lagar vi har ska efterlevas. Det är ett fåtal som inte följer dem och i slutändan drabbas hela yrkeskåren, de som följer lagarna. Det är inte bra. Anseendet för fiskarkåren naggas i kanten, Hugo Andersson, är vice ordförande i Sveriges Fiskares Riksförbund. Vad gör ni inom organisationen för att stävja den här typen av fusk? – En aspekt av det här som är viktig är att de lagar som vi har att leva efter som fiskare är förståelig så man inte av misstag blir lagbrytare. Men det är väl knappast någon som är omedveten om hur mycket bifångst man får ta, att man inte får stänga av sin satellitövervakning och att man ska rapportera i tid. – Nej det är riktigt. Det är klart det finns uppenbara brott, men då har vi ett system där man går in och beivrar sånt och det är det som pågår nu. Kan man dömas för fusk och brott mot fiskebestämmelserna och fortsätta vara medlem i er organisation? – Jag vet inte att vi haft nåt fall än där vi prövat det, än så länge går det. Det är möjligt om det dyker upp ett sådant ärende får vi titta på det, men än har det inte gjort det. Ska man tolka dig så att ni inte ser det här som så allvarliga förseelser? – Jo det gör vi, men vi ser oss ju inte i första hand som en polisiär myndighet som ska ägna oss åt att beivra det här. VI har ett system, Fiskeriverket och kustbevakningen, som ser till att bestämmelserna efterlevs. Jag tror vi låter det vara på den nivån.
Ingrid Gustavsson

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".