Norges export av odlad torsk har ökat kraftigt.

Stor ökning av odlad torsk

Debatten om utfiskningen av torskbeståndet har lett till att en ny typ av torsk, nämligen odlad, finns i svenska affärer och storkök. Norges export av odlad torsk till Sverige har ökat med flera hundra procent det senaste året.

Fiskgrossisterna i Göteborgs fiskhamn tror att den odlade torsken fortsätter öka, säger Benjamin Ajo på fiskgrossisten Bröderna Hansson.

– Den kan blir väldigt stor, efterfrågan på fisk är stor och tillgången på vildfångad fisk är begränsad och odlad fick måste tillföras för att mätta det behovet.

Vi har just gått igenom er fiskfabrik hur stor del av torsken som hanteras här är odlad?

– Ungefär hälften.

I Fiskhamnen i Göteborg säljer många odlad torsk från Norge. Förra året uppgick exporten från Norge till Sverige till 18 miljoner svenska kronor enligt norska branschorganisationen Eksportutvalget.

Och exporten av odlad torsk ökar kraftigt. Första kvartalet i år exporterade Norge 670 ton odlad torsk till Sverige jämfört med 44 ton första kvartalet 2008. Det är en ökning med 1 400 procent. Samma period minskade exporten av den viltfångade torsken, men bara med 18 procent.

Odlad torsk har bara funnits i några år men enligt Karin Olsen på organisationen Eksportutvalget är det en näring som fortsätter att öka.

– Odlad torsk är en näring som har kommit för att stanna och det satsas stort på det. Man har tro på att det ska bli en viktig näring för fiskerier i Norge.

Men kritik finns mot odlingarna, torsken är rymningsbenägen och rymlingarna för med sig sjukdomar och parasiter till vild fisk. Den odlade torskens föda är fiskmjöl av nermald fisk vilket gör att det blir mindre mat över till den vilda rovfisken.

Men enligt Karin Olsen på Eksportutvalget arbetar både odlare och forskare med att försöka minska miljöpåverkan.

– Det jobbas hela tiden med att förbättra de faktorer som är kritiska. Man önskar att fisken ska ha det så bra som möjligt, det är det mest förnuftiga både etiskt och ekonomiskt sett.

I fiskhamnen i Göteborg hoppas Benjamin Ajo att den svenska, vilda fisken snart ska få ett uppsving.

– Jag tror att det finns en stor vilja hos konsumenter att konsumera svensk fisk och då vi ser en ljusning i de vilda bestånden så är det absolut okej för alla, även de mer negativt inställda, att konsumera vildfångad, närfångad torsk.

Catarina Friskman
catarina.friskman@sr.se


 Jens Möller
jens.moller@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".