Liberia har fått en ny ledare

Liberia har på torsdagen fått en ny ledare, som ska leda det krigshärjade landet mot en ljusare framtid. Efter två månaders fredsförhandlingar i grannlandet Ghana kunde de olika parterna enas om affärsmannen Gyude Bryant.
En affärsman i verkstadsbranschen, ordförande för ett litet parti Liberia Action Party och en ledande kraft inom kyrkan. Han, blir nu den, som ska styra Liberias övergångsregering i två år fram till ett val 2005. Gyude Bryant beskrivs som en lugn, gentlemannamässig person och ganska okänd i Liberia. Han var inte heller det mest väntade namnet, men landets olika stridande parter, regeringen och rebellerna, ville finna en neutral lösning efter fjorton år av mycket blodiga strider och två månaders fredsförhandlingar. Denne nye ledare och ett fredsavtal, som skrevs under så sent som i måndags, ska leda till att liberianerna går varandra till mötes. Men det finns inga garantier, för trots fredsavtalet häromdagen har striderna fortsatt ungefär 10 mil nordöst om huvudstaden Monrovia. Erfarenheterna är bittra med hundratusentals flyktingar, djup fattigdom och sjukdomar. Landet är fullt av barnsoldater, drogade unga män med AK47:or. Gyude Bryant får en tuff uppgift, men han säger sig ha en god förmåga att ena människor. Han tänker arbeta i nära samarbete med FN och andra internationella organisationer, men signalen är tydlig att freden är allas ansvar.
Alice Petrén
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".