Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

AMF kräver att Elmehagen betalar tillbaka

Göran Tunhammar. Foto: Tomas Oneborg/Scanpix.

Styrelsen i AMF pension har beslutat att kräva tillbaka pengar av den förre vd:n Christer Elmehagen. De utredningar som nu blivit klara visar att styrelsen vilseförts och att för stora belopp har betalats ut.

– Det handlar om avsevärda belopp men vi går nu in i en förhandling via ombud med Christer Elmehagen. I första hand vill vi söka nå en snabb förlikningslösning med honom, säger Göran Tunhammar ordförande i AMF pension.

Det har stormat kring AMF pension. Utredningarna kring förre vd:n Christer Elmehagen är nu klara om flytten av hans egna pensionspengar och de höga pensionsbeloppen, totalt 62 miljoner kronor.

Styrelsens slutsats är att flytten av den egna pensionen var ett avtalsbrott och pensionsutbetalningarna har varit för stora. Det Elmehagen fått för mycket, ska krävas tillbaka. Hur mycket det är, vill inte Göran Tunhammar säga.

Alla utredningar offentliggörs inte. Men i Linklaters utredning om pensionsutbetalningarna, står bland annat att texten i pensionsavtalet med Christer Elmehagen inte är exakt samma som den i protokollet från ersättningskommittén.

– Det är helt enkelt så att han har bibringat styrelsen och uppenbarligen också revisorerna uppfattningen att vi röstade om betalning av gamla åtaganden. Därför har det fortsatt att betalas in pengar från och med andra halvåret 2006 till dess att han slutade 2008, som är för mycket inbetalt helt enkelt, säger Göran Tunhammar.

– Som det redovisas i årsredovisningen så är det även för ett tränat öga omöjligt att se igenom den felaktiga förklarande texten som finns i årsredovisningen. Beloppet är förvisso riktigt men förklaringen där är felaktig.

Styrker den här utredningen att Wanja Lundby-Wedin blev lurad?

– Lurad är ett starkt ord men att styrelsen är förd bakom ljuset, det tycker jag är uppenbart, säger Göran Tunhammar.

Christer Elmehagen nekar till att ha lurat någon men han sätter sig gärna och förhandlar med AMF.

– Det som är positivt är att man äntligen har kommit fram till att man ska sätta sig ned och bjuda in till en diskussion och ett försök att komma överens i godo. Det tycker jag är oerhört positivt.

– Sedan har AMF sitt utgångsläge i sin utredning och jag har mitt utgångsläge i mitt avtal och i de delar som jag tidigare har redovisat, säger Christer Elmehagen.

AMF påstår att du har fört dem bakom ljuset, vad säger du om det?

Jag har inte fört styrelsen bakom ljuset. Jag vet inte vad Göran Tunhammar har gjort. Han och jag har haft en diskussion och där har vi varit helt överens.

Har du någon uppfattning om hur mycket pengar du kan tänka dig att betala tillbaka?

– Nej, jag vet inte vad man vill att jag ska betala tillbaka och jag vet inte hur diskussionen kommer att föras. Det får vi prata om vid bordet, säger Christer Elmehagen.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".