Uppåt för krisande livbolag i börsuppgången

Dom krisande livbolagen, som förvaltar en del av svenskarnas pensionssparande, har återigen börjar visa vinst. Det är börsuppgången i år som gjort att flera års minussiffror bytts mot plus.
Idag är det Folksam Liv och Skandia Liv som kommer med sina rapporter och båda livbolagen har vänt förlust till vinst första halvåret i år jämfört med samma period förra året. För Skandia Liv blev resultatet 6,5 miljarder kronor jämfört med minus 25 miljarder 2002, och för Folksam Liv blev det ett resultat på 1,7 miljarder jämfört med minus 3,9 miljarder första halvåret 2002. För båda bolaget gäller att den kraftiga ökningen främst beror på en positiv kapitalavkastning, vilket betyder att bolagens placeringar återigen riktas mot börsen och att ökningen beror på börsuppgången. Det var ju så att livbolagen förlorade så mycket pengar på tre års börsnedgång att flertalet av dom valde att helt gå ur aktieägande och förvaltande. Dom viktade om portföjlerna från aktier till obligationer tll exempel. Nu sker motsatt rörelse mot mer aktier i stället. Även de livbolag som ägs av bankerna har dom senaste dagarna redovisat samma positiva utveckling . Mer aktier i portföljerna igen när börsen tycks ha vänt upp. Men kritiken mot bolagens låga konsolideringsgrad gäller dock fortfarande. Få om ens något bolag kommer upp i 100 procent. Det kan också beskrivas så här: En konsolideringsgrad på 105 innebär det att det finns tillgångar värda 105 kronor för varje 100-lapp som bolagets sparare har i garanterade medel plus återbäring i sina försäkringar. En konsolideringsgrad på 95 innebär å andra sidan att bolaget har tillgångar på 95 kronor för varje hundralapp i åtaganden. Bolaget skulle alltså inte kunna leva upp till de garanterade åtagandena plus återbäringen OM alla pengar skulle betalas ut idag.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".