Nio gripna i räd mot ETA

Säkerhetsstyrkor i Spanien och Frankrike har gripit den man som pekas ut som den baskiska separatistgruppen ETA:s militäre ledare och åtta andra misstänkta medlemmar, enligt den spanska regeringen.

Mannen är den tredje ETA-ledaren som grips under de senaste sex månaderna. Han greps på lördagskvällen i en by nära Perpignan i sydvästra Frankrike tillsammans med två andra män.

Som en del i den samordnade spansk-franska operationen tog spanska säkerhetsstyrkor ytterligare sex misstänkta ETA-medlemmar på tre olika ställen i Baskien under natten till söndag.

I samband med gripandena beslagtog polisen bland annat pistoler och material av den typ som ETA ofta sägs använda för bombtillverkning. Alla de tre männen som greps i Frankrike var beväpnade.

ETA har fört en väpnad kamp för ett självständigt Baskien, i norra Spanien och sydvästra Frankrike, sedan 1960-talet. Fler än 800 människor har dödats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".