Strömhopp från Finanspolisen

Under de senaste fyra åren har långt mer än hälften av alla handläggare och utredare på Finanspolisen lämnat myndigheten som utreder misstankar om ekonomisk brottsligheten. Och avhoppen fortsätter. I september försvinner ännu fler poliser, två till Skattemyndigheten och en till Ekobrottsmyndigheten.
– Det beror på ett utbrett missnöje när det gäller löenutvecklingen inom Rikskriminalpolisen när man jämför med Stockholmspolisen och dom löner man har fått där, säger Jochum Söderström som är chef för Finanspolisen. Ett halvår efter att löneförhandlingarna skulle vara klara har Rikspolisstyrelsen ännu inte slutit något nytt löne- och arbettidsavtal med sina anställda. De anställda på rikspolisstyrelsen har därför ett sämre avtal än Stockholmspolisen som har förhandlat fram ett nytt avtal. Och Stockholmspolisen har dessutom högre löner från början. Det innebär att många utredare på Finanspolisen slutar. Finanspolisen, som är en del av Rikspolisstyrelsen, har under de senaste åren förlorat femton utredare som fortsatt till bättre betalda jobb på andra statliga myndigheter som Skattemyndigheten och Ekobrottsmyndigheten. Många anställda anser att det är enda sättet att få bättre lön. Det leder till att många utredningar blir liggande. Anmälningarna till Finanspolisen om penningtvätt har hittils i år ökat med 25 procent jämfört med samma period ifjol. Det skriver Dagens Industri idag. Förklaringen till situationen är lönepolitsik, enligt Hans Ölander som är personalrepresentant vid Rikspolisstyrelsen. – Det kan bero på, tror jag, att vår rikspolischef vill ha budgeten i balans till 2004 och vår pesonalbyrå har stränga order att hålla ner dom löner som ska betalas ut inom rikspolisstyrelsen så att man kan påvisa ett gott exempel inför dom andra polismyndigheterna som har gjort dyrare avtal. Under tiden fortsätter Finanspolisen att förlora personal. – Vi tappar ju minst tre stycken nu den första september som går till andra myndigheter, säger Hans Ölander som själv är påväg till ett nytt jobb på Ekobrottsmyndigheten.
Marcus Ålsnäs
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".