Olika resultat i olika EMU-undersökningar

I dag publiceras två nya opinionsundersökningar inför EMU-omröstningen den 14 september. Temo som visar att ja-sidan ökar med fyra procentenheter, Gallup som visar att ja-sidan står stilla och att det istället är nej-sidan som ökar.
Mikael Gilljam statsvetare vid Göteborgs universitet, om de skilda resultaten: - För det första, opinionsundersökningar är mycket mer osäkra än vi ofta tror och man ska ta dem med en stor nypa salt. Sen kan man säga att det som är bra med de här två resultaten är mer lika varandra än tidigare. Den uppgång för ja-sidan i Temo-mätningen har redan Gallup visat i sin förra mätning. Så nu är de mer lika varandra och av tidigare erfarenheter kan man dra slutsatsen att opinionsinstituten bli mer lika varandra ju närmare valet man kommer. Representativt antal individer ska frågas Enligt de klassiska reglerna för hur man ska göra urval vid opinionsundersökningar ska man välja ut ett representativt antal individer att fråga. Många av dagens opinionsundersökningar som kommer ofta och snabbt bygger istället på ett representativt urval telefonnummer, vilket kan ge vilseledande resultat när folk inte är hemma och när det är andra i familjen som svarar till exempel. Olika typer av viktningar Opinionsmätarna gör olika typer av viktningar för att kompensera för detta, men precis vad och hur mycket man ska vikta är svårt att veta, och olika tillvägagångssätt ger skilda resultat. Flera undersökningar krävs För att kunna säga något om vart opinionen är på väg krävs flera undersökningar att jämföra säger Mikael Gilljam: - För att man ska tro att det är en trend på gång vill man ju se åtminstone en två tre gånger att det är en trend hos flera olika opinionsinstituten att då ja-sidan knappar in eller tvärtom. Det är ju då vi vågar tro på opinionsundersökningarna, säger Mikael Gilljam.
Pontus Mattsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".