Lindh kritiserar Italiens ledarskap i EU

Sveriges utrikesminister Anna Lindh går till hårt angrepp mot Italiens sätt att leda EU. Enligt Anna Lindh har inte ordförandelandet Italien det som krävs för att slutföra arbetet med EU:s gemensamma nya konstitution. Hon tycker dessutom att EU:s medlemsländer behöver tid att diskutera förslagen i det så kallade konventet om hur EU ska styras i framtiden.
– Jag tror inte att Italien har så bra förutsättningar att avsluta den här regeringsförhandlingen. Det kräver stor politiskt kontaktnät, breda kompromissmöjligheter och en bra politisk känsla och förankring i andra länder för att genomföra ett sådant här jobb. Där tror jag att en så speciell regering som Berlusconis har lite svårare att klara det, säger utrikesminister Anna Lindh. Vad menas med en speciell regering som Berlusconis? – En som inte är särskilt djupt förankrad i resten av Europa. Det ogiltigförklarar ju Italien som ordförandeland, det du säger. – Nej det gör det absolut inte, men däremot säger jag att den här typen av oerhört svåra uppgifter är svårare för en regering som Berlusconis att gå i hamn med. Varför skulle det just vara svårare just för den? – Därför att du behöver ett brett kontaktnät, du behöver ha en stark förankring och goda politiska kontakter och goda möjligheter att göra kompromisser med andra länder. Vilka andra EU-länder tycker du saknar samma förmåga som du tycker att Italien saknar? – Det här är en regering som har en lite speciell roll och det är den enda regeringen idag som har den speciella ställningen i Europa.
Inger Arenander
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".