1 av 2
Barack Obama uttryckte sin oro över fängelsedomen mot Roxan Saberi på dagens OAS-möte. Foto: Evan Vucci/Scanpix.
2 av 2

Obama uppmanar Iran att släppa Saberi

Uppdaterad 19:58
USA:s president Barack Obama upprepade i dag på OAS-mötet i Trinidad och Tobago att han var djupt oroad över fängelsedomen mot den amerikansk-iranska journalisten Roxana Saberi.

– Hon bör släppas fri, vi är övertygade om att hon inte är inblandad i något spionage, sa Obama och sa att USA ska kontakta iranska myndigheter med Schweiz som mellanhand.

Tidigare i dag gjorde den iranske presidenten Mahmoud Ahmadinejad ett ovanligt utspel när han uppmanande det iranska rättsväsendet att granska hennes och en annan dömd journalists fall på nytt.

Det är ovanligt att den iranske presidenten direkt blandar sig i rättsfall, men i ett brev till riksåklagaren skriver Ahmadinejad att rättsväsendet måste granska fallen och att två journalisterna får försvara sig på ett rättvist sätt, att rättssäkerheten garanteras och att deras rättigheter inte kränks det minsta som han skriver.

Roxana Saberi dömdes i går till åtta års fängelse för spioneri, men domen har ifrågasatts och hennes pappa säger till CNN att hon lurats att erkänna. 

– Hon har lurats att erkänna under förevändning att hon sedan ska släppas fri, på samma sätt som politiska fångar luras, säger Reza Saberi till CNN.

Han säger att hon ändå behandlats väl i fängelset.

Den iranske presidentens utspel är överraskande, han vill alltså att fallen med Roxana Saberi och en iransk journalist, kallad Irans bloggfader, granskas så att inga orättvisor finns.

Analytiker har spekulerat i att utspelet kanske kommer efter oenigheter inom det iranska rättsväsendet. Det finns misstankar om att rättsprocessen så att säga ”kapats” av hökar inom Irans regering som inte vill få bättre relationer med USA.

Annars har det synts tecken på försiktiga närmanden mellan Iran och USA, men om det är för att inte hamna på kollisionskurs med USA eller om det är för att verkligen garantera en rättssäker process som president Ahmadinejad nu blandar sig i de juridiska turerna är än så länge oklart. 

Johan-Mathias Sommarström
johan-mathias.sommarstrom@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".