LRF försvarar gödsling med avloppsslam

Lantbrukarnas riksförbund, LRF slår tillbaka på kritiken mot att avloppsslam, sprids som gödselmedel på svenska åkrar.

I dag varnar ett stort antal forskare och miljödebattörer på Dagens Nyheters debattsida för att slammet hotar vår hälsa eftersom det gör att gifter kommer in i maten.

Men det stämmer inte, säger Jan Eksvärd, som är miljöansvarig på LRF.

– Jag har svårt att se att det finns en grund för ett sådant påstående. Om man tar kadmium som exempel om man sprider allt slam och fördelar på  den på all åkermark och tittar på hur mycket det skulle öka efter 50 år så handlar det om någon procents ökning.

Under lång tid har riskerna med att sprida avloppsslam för att gödsla åkrar debatterats. Fördelen för miljön är att man för tillbaka näringsämnen till jorden i ett kretslopp, men nackdelen att slammet innehåller gifter som tungmetallen kadmium, läkemedelsrester och bakterier man kan bli sjuk av.

Via åkern kan gifterna sen komma in i maten.

Med ett nytt certifieringssystem av avloppsslam, som branschorganisationen Svenskt Vatten lanserat, ska gifterna i slammet minska, och många bönder är i dag intresserade av att använda det.

Men certifieringssystemet innebär inte att avloppsslammet blivit giftfritt. Först till 2025 hoppas man att  slammet  inte ska öka halterna av kadmium i de svenska jordar.

Det är professorn i kemisk miljövetenskap på Chalmers, Göran Petersson kritisk mot.

– De har nog låtit sig luras lite av det fina ordet certifiering och så är det en del som tänker på ekonomin också

Vilken är det viktigaste invändningen mot att sprida det här?

– Att det är så många ämnen, tiotusentals ämnen. Man kan veta en del om några få av dem men resten har man inte överblick över och det finns många samverkande effekter. Då är det oförsvarligt att ta sådana stora risker.

Försvararna av slamspridningen, LRF och Svenskt vatten, menar alltså att ökningen av kadmium i svenska jordar blir marginell. Men organisationen Svensk mjölk vill ändå inte ha det här.

– Tungmetaller anrikas i marken, det vill säga att det binds in till markens partiklar och då blir det en anrikning i jordbruksmarken vilket gör att när man sedan odlar grödor på den här marken då riskerar man att grödorna tar upp de här gifterna, säger Anna-Karin Modin Edman, är miljö- och klimatexpert på Svensk mjölk.

Mona Hambraeus
mona.hambraeus@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".