Information om företagande når inte invandrare

Många företagare med invandrarbakgrund saknar information från myndigheter och känner sig många gånger motarbetade. Det visar en studie som länsstyrelsen i Skåne gjort bland invandrare som driver företag i livsmedelsbranschen.
– Det är begåvade framgångsrika människor. Det är inte där problemet finns. Problemet är att kunskap inte når fram och att man måste förstå det från myndighetens sida, säger Sofie Petersson som är rapportförfattare. Länsstyrelsen har intervjuat butiksägare med invandrarbakgrund i Skåne. Gemensamt är att de saknat information om hur man driver företag i Sverige. Den information som finns är spridd på många olika myndigheter. De flesta har startat sina företag för att slippa vara arbetslösa. Enligt länsstyrelsens rapport är bristen på information en stor nackdel för företagare med invandrarbakgrund. – De som driver företag startar det utan att veta vilka rättigheter och skyldigheter de har. De kanske startar utan att veta vad det egentligen innebär. När de väl står där med företaget upptäcker de att, oj, finns det de skyldigheterna, finns det de rättigheterna, är det så man ska göra. Då är det kanske för sent att göra något åt det eller så får man lära sig efter hand. Men det är inte konkurrens på lika villkor, säger Sofie Persson,
Jens Ericson, Ekot i Malmö
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".