Predikant i svensk moské förespråkade terror

Islamiska Förbundet i Stockholm får hård kritik för att de bjöd in en muslimsk predikant som förespråkar självmordsattacker till en konferens i Stockholms moské i somras.
Fredrik Malm, ordförande i Liberala Ungdomsförbundet, kräver i ett brev till organisationen att de tar avstånd från predikantens uppmaning till attacker mot civila israeler. – Man har glorifierat självmordsattacker, man har uttalat att unga pojkar och flickor som spränger sig i luften och drar personer med sig in i döden skulle komma till paradiset. Islamiska förbundet är de som upplåtit moskén till den här konferensen. Vad säger du om det? – De har brustit grovt i ansvaret. Det var i början av juli som det europeiska islamiska fatwarådet höll en konferens i moskén på Södermalm i Stockholm. Vid mötet deltog ett 20-tal högt uppsatta muslimska ledare med syfte att utfärda fatwa, levnadsregler för muslimer. Ett av ämnena som diskuterades var heligt krig och självmordsbombningar. Rådets ordförande, den kontroversielle ledaren Shejk Yousef Al- Qaradhawi ska ha förespråkat självmordsbombningar mot israeler. Detta enligt den arabiskspråkiga tidningen Al-Sharq Al Awsat. Ahmed Ghanem, ordförande i Islamiska Förbundet som var värd för mötet säger att uttalandena inte fällts under predikan i moskén utan i ett slutet konferensrum inför rådet. – Han fick inte rådet med sig. Jag måste betona att det är hans egen åsikt. Är det okej att en person med de här åsikterna bjuds in till era lokaler? – Eftersom det var ett slutet möte är det inte vår plikt att gå och fråga folk vad de tycker om det och detta. Vad tycker du om de åsikter som han har? – Vi håller inte med honom. Vi är inte med i sådana fatwa. Vi accepterar inte att någon ska predika om dem i vår moské. Fredrik Malm på Liberala ungdomsförbundet anser att händelsen är så allvarlig att han kommer att göra en polisanmälan mot Shejk Al -Qaradhawi om uppvigling. – Det är oerhört viktigt att det svenska samhället är väldigt tydligt och ger sitt fulla stöd till alla de muslimer i Sverige som måste kunna utöva sin religion och känna trygghet, frid och ro när de är i sin moské. De ska vara säkra på att deras moské inte utnyttjas för sådana här syften, säger Fredrik Malm.
Claes Henricsson och Jonas Alsgren
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista