Vart tionde barn överviktigt

Vart tioende barn mellan två och nio år i Sverige är överviktigt, men få av barnen är så överviktiga att de räknas som feta. Det visar de allra första resultaten i en stor europeisk studie om övervikt bland barn.

– Jag tycker att det är för många barn men med tanke på att fetman och övervikten har ökat de senaste decennierna så tycker jag att de siffrorna ändå inte ligger förvånansvärt högt,  säger Gabriele Eiben som är forskare vid Göteborgs universitet.

De svenska forskarna har kartlagt 1800 barn mellan två och nio år i Partille, Mölndal och Alingsås. Den svenska studien ingår i en större europeisk studie i åtta länder. De första resultaten visar att

Ungefär elva procent av barnen är överviktiga och två av 100 barn är så överviktiga att de klassas som feta. Bara hälften av barnen äter färska grönsaker varje dag, och knappt tre av fyra barn äter en frukt om dagen, enligt Eiben.

– De små barnen äter lika mycket kakor som de stora barnen och det trodde jag inte.

Resultaten tyder på att fetma är förhållandevis ovanligt bland svenska barn jämfört med andra europeiska länder, men de europeiska siffrorna är inte helt färdiganalyserade, säger Gabriele Eiben. Däremot kan man helt klart se skillnader i barns miljö här i Sverige, jämfört med för hur det var för 20 år sen.

– Det är en helt annan inaktivitet när det gäller skärmtiden till exempel, jämfört med för 20 år sedan. Då var man ute och lekte. Och det finns mycket mer som man kallar energität mat där det är mycket kalorier i en liten mängd mat. Det är mer socker och fett som gör att det blir energirikt. Så vi lever i en helt annan miljö än för 20-30 år sedan och den miljön gynnar övervikt och fetma, säger Gabriele Eiben, forskare i epidemiologi vid Sahlgrenska akademin.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".