1 av 2
Thomas Quick vallas 1996 i Rörshyttan, där israelen Yenon Levy hittades mördad 1988. Arkivfoto: Scanpix/Polisen.
2 av 2
Klicka för grafik

Thomas Quick begär resning

Uppdaterad 16:00
I dag begärde morddömde Thomas Quick resning i det första av de åtta mordfall som han är dömd för. Det handlar om den israeliske turist som mördades för 21 år sedan. I vintras tog Thomas Quick tillbaka sina tidigare erkännanden.

– Det absolut viktigaste skälet är att tingsrätten inte har haft möjlighet att fullt ut pröva riktigheten i erkännandet, eftersom utredningsmaterial har undanhållits tingsrätten. Utredningsmaterialet är av sådan art att man kan ifrågasätta erkännandets riktighet. Vi vill påstå att det leder fram till en slutsats att erkännandet uppenbarligen är falskt, säger Thomas Quicks advokat Thomas Olsson.

Resningsansökan som lämnades till Svea hovrätt i dag gäller mordet på den israeliska studenten Yenon Levi som hittades död på en skogsväg i Rörshyttan 1988.

Thomas Quick, eller Sture Bergwall som han egentligen heter, dömdes för mordet av Hedemora tingsrätt nästan tio år senare efter det att han själv kontaktat polisen och erkänt.

Thomas Quick har erkänt runt 30 mord, och dömts för åtta av dem. I vintras tog han tillbaka alla sina erkännanden i en dokumentär som visades i SVT, och det här är det första fallet där han nu begär resning.

– Tingsrätten var till exempel aldrig medveten om att man ansåg att hans erkännanden grundade sig på bortträngda minnen som återvunnits i terapi. Man kände inte till att den terapi som bedrevs ansågs ovetenskaplig, man kände inte till att han under terapin och utredningarna var kraftigt påverkad av benzodiacepiner, som har omfattande biverkningar på en persons mentala hälsa, säger advokat Thomas Olsson.

Enligt advokat Thomas Olsson fick tingsrätten till exempel inte veta att det fanns teknisk bevisning som talade mot Quicks erkännande. Rätten fick heller inte veta att det fanns en alternativ gärningsman som kunde knytas till brottsplatsen, enligt resningsansökan.

Flera av domarna mot Quick har varit ifrågasatta. En av dem som har varit kritisk är kriminologen Leif GW Persson, som menat att hans erkännanden har fått orimligt stor betydelse.

– Det finns ingen teknisk bevisning mot Quick, det finns ingen vittnesbevisning, det finns inga bindande indiciekedjor. Det kokas ner till hans egna erkännanden, säger Leif GW Persson.

Det är ovanligt att dömda beviljas resning och överåklagare Christer van Der Kwast, som själv fått mycket kritik för sitt agerande som åklagare i målet, tror inte att det kommer tas upp igen.

– Det låter för mig som att det är gammal gröt. Det där känns inte nytt på något sätt. Hur förundersökningen gick till och de uppgifter som han har lämnat har nogsamt redovisats i domstolen, och domstolen har haft anledning och möjlighet att reflektera över alla variabler i den frågan, säger överåklagare Christer van der Kwast.

Efter att Quick tog tillbaka sina erkännanden fick överåklagare Jörgen Lindberg uppgiften av Riksåklagaren att gå igenom domarna för att se om det fanns skäl för åklagarsidan att agera för en resning.

Hittills har han gått igenom tre fall, inklusive det fall som Quick nu begär resning i.

– Jag tycker nog att Hedemora tingsrätts dom är en väldigt stark dom. Man har uttryckligen skrivit att hans erkännande inte är nog och radar sedan upp ett antal omständigheter som gör att man sedan fäller honom, säger överåklagare Jörgen Lindberg, vid enheten för polismål.

Henrika Åkerman
henrika.akerman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".