Sorgens dag i Flurkmark efter dödsolycka

Efter onsdagens olycka utanför Umeå där en 62-årig kvinna och hennes ettåriga barnbarn kördes ihjäl av en misttänkt rattfyllerist ökar nu kraven på åtgärder mot alkoholen i trafiken, som enligt siffror från Vägverket står för en allt större andel av dödsolyckorna. I den lilla byn Flurkmark är det en sorgens dag på torsdagen. Ivar Grönlund blev vittne till olyckan.
– Jag hörde dunsen och då tittade jag ut genom fönster och då flyger hon upp över biltaket. Sedan rusar vi dit och såg barnvagnsdelar efter vägen. Man blir tom, säger Ivar Grönlund som blev vittne till onsdagens olycka. Det finns indikationer som kan tyda på att föraren hade alkohol i blodet? – Ja, det är ju fruktansvärt att 16 000 om dagen kör rattonyktra och utsätter andra trafikanter för sådana här saker, säger Ivar Grönlund. Alkohol bakom fler olyckor Enligt polisen var den medelåldersmannen av allt att döma alkoholpåverkad när han körde på kvinnan med barnvagnen. Siffror från Vägverket visar nu att andelen olyckor med påverkade personer ökar, av de förare som omkom förra året hade 28 procent alkohol i blodet. Fem år tidigare var siffran 17 procent, en ökning med två tredjedelar. Utvecklingen oroar Vägverkets trafiksäkerhetsdirektör Claes Tingvall. – Det är klart att den ökade alkoholkonsumtionen, särskilt bland ungdomar, gör oss ytterligt nervösa för vart det här är på väg, säger Claes Tingvall. Bland Vägverkets egna alkoholexperter kommer nu krav på att alkolåsen skyndas på. Dessutom pågår redan flera kampanjer för att ändra attityderna hos framför allt ungdomarna. Ökade poliskontroller Samtidigt har polisen nu fått order att öka antalet alkoholkontroller. Nu i höst införs en ny teknik i polisbilarna där man kan ta blodproven med en gång och slippa resor till sjukhus eller polisstationer. Det kommer medföra att man hinner med betydligt fler kontroller tror Lennart Bernhardsson på Rikspolisstyrelsen. – Det känns mycket rätt i tiden, kanske borde det kommit ännu tidigare. Genom den nya tekniken, det nya arbetssättet som nu är möjligt, så kommer vi att kunna jobba effektivare mot rattfylleriet och bidra till att åtminstone bryta den här kurvan, säger Lennart Bernhardsson på Rikspolisstyrelsen.
Magnus Bergner och Daniel Rundqvist
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".