Halonen varnar för fartygsolyckor på Östersjön

Transporterna över Östersjön med undermåliga fartyg är ett stort hot mot den marina miljön. Det blev tydligt i vintras med den täta oljetrafiken genom Finska viken med fartyg som inte håller måttet. Det här oroar Finlands president Tarja Halonen som talade på Världsnaturfondens Östersjökonferens i Stockholm på torsdagen.
– Vi är bekymrade men vi hoppas också mycket på samarbetet mellan olika länder. Det är också beroende av den internationella sjöfartspolitiken. Om man försöker göra det allt för billigt så finns det naturligtvis risk för att båtarna inte är tillräckligt moderna, säger Finlands president Tarja Halonen. Det är den internationella sjöfartsorganisationen IMO som sätter upp reglerna för den internationella sjöfarten. Där går det dock långsamt. En stor oljeolycka i ett innanhav som Östersjön skulle kunna få förödande konsekvenser, menar Tarja Halonen. – En sådan olycka som Prestigen i Spanien kunde bli en stor katastrof här uppe. Det har alla sagt här i dag och vi har på sätt och vis fått en sista varning, säger Tarja Halonen. Ryssland lyssnade ju inte särskilt mycket förra vintern då man tog problemen med undermåliga båtar och så vidare. Vad tror du kan få dem att lyssna och sätta in bättre fartyg? – Jag tror att vi är bättre ute redan från början om man tänker till exempel på den nya oljehamnen som Ryssland har byggt som är mycket modernare än tidigare. Hamnen har blivit mycket bättre och nu är det bara den internationella trafiken också. Man kan inte acceptera sådana fartyg som inte är tillräckligt säkra. – Jag tror att samarbetet kunde utökas ytterligare mellan de nord och syd, säger Tarja Halonen. Vilka initiativ kommer Finland att ta och vilka initiativ skulle du vilja se att Östersjöländerna tar för att förbättra situationen och inte ha undermåliga fartyg? – Internationell avtal skulle ge det bästa resultatet men jag kan också önska att varje land redan nu själva skulle förbättra standarden. Det är det bästa naturligtvis. Jag hoppas verkligen att Ryssland kommer att lyssna på detta. Ser du någon samarbetsvilja från Ryssland i den här frågan? – Jag tycker att situationen har blivit mer positivt inriktad än tidigare efter de diskussioner vi har haft med dem. Jag tror att också ryssarna förstår att det är för allas skull men jag vet också att det är en förhandlingsfråga, säger Finlands president Tarja Halonen.
Ingrid Gustavsson

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".