Fondsparandet slår rekord

Juli blev en riktig rekordmånad för fondsparandet i Sverige. Svenskarna satte in 8 miljarder kronor mer i sina fonder än vad de tog ut och det som ökar mest är insättningarna i aktiefonder. Göran Espelund är vd i det lilla bolaget Lannebo Fonder och han märker av det ökade intresset, som enligt honom beror på den senaste tidens börsuppgång.
Svenskarna satte alltså in åtta miljarder mer än vad de tog ut ur sina fonder i juli och av de pengarna gick 3,4 miljarder till aktiefonder, vilket är betydligt mer än vad som sattes in vid samma tid förra året. Men, även om den 20-procentiga börsuppgången hittills i år fått småspararna att återvända till aktier, så står räntefonderna fortfarande för en majoritet av nettosparandet. Göran Espelund på Lannebo Fonder säger att han räknar med en fortsatt börsuppgång framöver och påpekar det fondbolagsdirektörer brukar göra: att aktier alltid ger bäst avkastning på lång sikt. Sture Larsson är en av dom som bidragit till det ökade fondsparandet. Han tror att börsen kommer att fortsätta att gå upp, även om han inte räknar med nån återgång till rekordåren i slutet på 90-talet. Michael Österlund
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".