Vadslagningsfirmor tror på euro-nej

Det är inte bara opinionsmätningarna som tyder på att det kommer bli ett nej i EMU-folkomröstningen om tre veckor. Också vadslagningsfirmorna blir allt mer övertygade om att svenskarna kommer säga nej. Många av bolagen har sänkt oddsen för ett nej de senaste veckorna.
–Våra första odds satte vi i november förra året och då var ja 1:30 i odds och nej var tre gånger pengarna. Även om då opinionsundersökningarna kanske visade lite annorlunda så trodde vi att det skulle bli som vid EU-valet, att ja-sidan verkligen skulle få fart sista månaden och vinna ganska komfortabelt , säger Pontus Lesse, vd på det Londonbaserade Unibet. Trodde på ja-seger Förra hösten trodde Pontus Lesse på Unibet på en ja-seger i EMU-folkomröstningen. Det var han inte ensam om, alla stora vadslagningsfirmor som har spel på folkomröstningen hade låga odds på ett ja. Framför allt var det EU-folkomröstningen 1994 man hade i åtanke när man satte sina odds. Då hade ja-sidan också legat efter, men kommit igen rejält de sista veckorna och vann sedan folkomröstningen. Ända fram till i våras trodde vadslagningsfirmorna på en liknande utveckling i årets val. Låga odds för nej Men den tron har man inte längre kvar. Satsar man i dag 100 kronor på ett ja, får man 230 kronor tillbaka, medan en hundralapp på ett nej bara ger 150 kronor. Likadant ser det ut hos konkurrenterna Ladbrokes och Expekt. Unibet har sitt huvudkontor i London men deras största spelmarknad finns i Sverige. Utvecklingen i Sverige är viktig att följa när man ska sätta oddsen. Det är framför allt tre faktorer som företagen grundar sina odds på, opinionsmätningarna, Göran Perssons uttalanden och det kanske allra viktigaste är fingertoppskänslan. Dålig fingertoppskänsla Men den känslan var alltså inte så bra förra hösten när man satte oddsen högt för ett nej. De som spelade redan då kan kamma hem rejäla vinster om svenskarna verkligen röstar nej den 14 september, någonting som i så fall kommer bli dyrt för vadslagningsfirmorna. – Ja, det kommer det att bli. Om nej vinner, vilket vi då hoppas att det inte blir så kommer vi att förlora ungefär en halv miljon kronor, så det är ganska allvarligt för oss. Kan era odds på något sätt påverka valutgången? –Jag tror att våra odds kan vara som alla opinionsundersökningar, en liten liten puff åt ena eller andra hållet, men jag tror inte att det kan påverka valutgången. Det tror jag inte, säger Pontus Lesse, vd på det Londonbaserade Unibet:
Sara Stenholm, London
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".