Invandrarföretagare känner sig diskriminerade

Många företagare med invandrarbakgrund saknar information från myndigheter och känner sig många gånger motarbetade. Det visar en studie som länsstyrelsen i Skåne gjort bland invandrare som driver företag i livsmedelsbranschen.
Länsstyrelsen har intervjuvat butiksägare med invandrarbakgrund i Skåne och gemensamt är att de saknat information om hur man driver företag i Sverige och den information som finns är spridd på många olika myndigheter. De flesta har startat sina företag för att slippa vara arbetslösa och enligt länsstyrelsens rapport är bristen på information en stor nackdel för företagare med invandrarbakgrund. Var fjärde företagare i Skåne har invandrarbakgrund och det är nästan uteslutande invandrare som driver enskilda livsmedelsbutiker. Rapporten visar att många upplever att de diskrimineras bland annat i kontakten med banker. Enligt rapportförfattarna kan många för dålig svenska för att kunna presentera bra affärsplaner, och det faktum att de kan vara utmärkta företagare når inte fram. Jens Ericson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".