Svenskar stoppade av israelisk gränspolis

En grupp svenskar på väg till en kulturkonferens i Betlehem stoppades på torsdagen av israelisk gränspolis. Sex av de nio svenskarna fick sitta hela eftermiddagen i förhör med polis som krävde att de skulle söka ett särskilt tillstånd för att få resa till Betlehem, berättar gruppens ledare Bo Synnerholm från Tel Avivs flygplats.
– De får inte resa till Betlehem utan särskilt tillstånd något som generalkonsulatet och ambassaden i Tel Aviv anser strida mot de diplomatiska överenskommelser och internationell rätt. Man ska inte behöva söka särskilt tillstånd, säger Bo Synnerholm, ledare för Ser det som hämnd Den svenska gruppen kommer från olika kulturhus runtom i Sverige och var på väg till det fredscenter som finns i Betlehem och som byggts upp med stöd av Sida. Flera av deltagarna har besökt centret flera gånger tidigare utan några problem. Bo Synnerholm ser det som en slags hämnd mot alla som försöker ta sig in på palestinska områden. – Jag skulle vilja tro att man kan betrakta det som ett slags trakasserier för alla de händelser som inträffat under senare tid, säger Bo Synnerholm. Både utrikesdepartementet och svenska ambassaden i Israel har försökt få en förklaring från myndigheterna men än så länge utan resultat. Reser hem De som stoppades vid gränsen har beslutat att resa hem i morgon bitti och de tre i gruppen som släpptes igenom ska också resa tillbaka så fort som möjligt. – Det kommer inte att bli någon konferens eftersom huvuddelen utav deltagarna och de viktigaste deltagarna inte får möjlighet att komma och besöka den här konferensen, säger Bo Synnerholm, ledare för den grupp som var på väg till fredscentret i Betlehem.
Johan Schmidt
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".