Fler statliga företag privatiseras i Ryssland

Ryska regeringen i dag har lagt fast den ekonomiska politiken för nästa år. Fortsatt expansion och fortsatt privatisering är två nyckeluppgifter. Inflationen ska hållas på samma nivå som nu - och rubeln ska försiktigt få stärkas på marknaderna.
Bara någon timme efter det att dagens regeringsbeslut blivit offentliga - kom en indirekt bekräftelse på att den valda ekonomiska kursen är rak, riktig och pekar framåt. Ekonomiministeriet kunde redovisa att tillväxten i Ryssland varit nästan sju procent under årets första sju månader. Förra året var ökningen knappt fyra procent under samma period. Kärnan i besluten i dag är de fortsatta privatiseringarna. Under sommaren har en allt tydligare oro kommit till uttryck om att privatiseringarna ska rivas upp. Tyngdpunkten i nästa års bolagisering av statlig verksamhet ligger inte oväntat inom den mycket viktiga energisektorn. Men regeringen har i dag också presenterat en lista på företag i den petrokemiska industrin, i telekomsektorn och en del andra branscher. Dessutom har det redan tidigare bestämts att de vidsträckta järnvägarna också ska börja privatiseras. Dom här besluten kan väntas lugna tvivlarna - och - hoppas den ryska regeringen - få det utländska kapitalet att återvända till världens största land. Det är mot den bakgrunden viljan att stärka rubeln ska ses. Investeringsmöjligheterna i Ryssland är många - det legala systemet fortfarande bräckligt - och överrallt måste apparaten smörjas. Men det kompenseras med att vinstchanserna är mycket stora - att nästan alla marknader växer snabbt i Ryssland - och att det finns något av en nybyggaranda i landet nu när situationen äntligen börjar stabilisera sig efter Sovjetunionens sammanbrott för 12 år sedan. Rysslands tillväxttakt ligger nu på en nivå som man vanligtvis bara hittar när utvecklingen börjar skjuta fart i tredje världen. Men Ryssland är inget u-land - däremot befinner sig landet i en mycket smärtsam omdaning från kommunistisk planhushållning till marknadsekonomisk kapitalism. Siffrorna i dag - besluten i dag - är den ryska regeringens bekräftelse på att omdaningen ska fortsätta saom hittills. Reinhard Krause, Moskva
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".