Valfångare hjältar för Reykjavikbor

Den pågående valjakten följs mycket noga av islänningarna och de tre valfångstbåtarnas besättningar gör en heroisk insats, tycker de flesta. Två vikvalar har nu skjutits men det är så många kvar att den här jakten är berättigad, anser Reykjavik-bon Stenar.
Vi ska fånga 38 stycken av bestånd på cirka 40 000 vikvalar och det är helt okej. Det är faktiskt helt nödvändigt om man betänker vad de lever av. Hur mycket torsk och andra fiskarter de sätter i sig, anser Stenar. För Helena som tar igen sig en stund från arbetet på ett av Reykjaviks många caféer är valarnas ätande av torsk ointressant. Däremot inte vad omvärlden tycker. – Detta kanske inte är bra för hur omvärlden ser på Island eftersom vi dödar valarna frivilligt. Varför ska vi göra det, vi borde spara dem istället, säger Helena. Semestertid ska tysta opinionen Det är den isländska regeringen som gett grönt ljus till att återuppta valjakten efter 14 år. Att den börjar just i mitten på augusti, den stora semestermånaden i Europa, är ingen tillfällighet. När folk kommer tillbaka från semestern har motreaktionerna lagt sig, är tanken. Det är de mellanstora och små fiskebåtsägarnas starka missnöje som fått regeringen att ta det här beslutet, som är åtminstone på kort sikt är mycket populärt bland hemmaopinionen. Skulle kritiken utifrån bli hård och turisterna utebli kan opinionen vända snabbt. ”Utlänningar begriper inget” Stenar anser dock att problemet är att utlänningarna inget begriper. De vet inte vad det handlar om, säger han. Det är människor som aldrig har sett havet och de har tagit valen till sig, adopterat den, och det är inget att brya sig om, anser Stenar. Tvärtemot Helena tror Stenar inte att bilden av islänningar och Island blir sämre i omvärldens ögon på grund av den pågående valfångsten.
Christina Gustafsson, Reykjavik
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".