Moskvapoliser aktiva i kriminella ligor

Moskvapolisen sprängde på torsdagen ännu en tung kriminell liga med rötter djupt i de egna leden. Det är andra gången i sommar som Moskvas polisledning tvingas inse att den tunga brottsligheten har etablerat sig i den kår som ska skydda samhället från mord, grovt våld och utpressning.
Av de elva män som nu gripits är sex poliser. De är tillsammans misstänkta för att ligga bakom en serie beställningsmord, flera fall av utpressning och annan grov kriminalitet. Den dystra sanningen är att denna ligas verksamhet i alltför hög grad påminner om en annan, som avslöjades i juni. Också där var mord mot betalning och utpressning de grövsta anklagelsepunkterna. Moskvapoliserna är liksom många andra grupper offentliganställda i Ryssland dåligt avlönade. Men steget från trafikpolisernas notoriska jakt på mutor till den grövsta kriminaliteten är trots allt långt. Poliser utsatte affärsman för utpressning När inrikesministern Boris Gryzlov presenterade det senaste pinsamma fallet ville han inte namnge ligans offer. Men i ett fall ska det gälla utpressning av en affärsman som skulle tvingas att betala 20 000 dollar, alltså närmare 200 000 kronor, för att de inblandade polismännen skulle bortse från förseelser som affärsmannen påstods ha begått. Provocerar fram trafikolyckor I dagarna har också en annan ny form av kriminalitet där Moskvapoliser är inblandade börjat uppmärksammas. Flera ligor har specialiserat sig på att provocera fram enklare trafikolyckor och kräva ersättning på olycksplatsen. När det ovetande offret tillkallar polis blir det bara värre. Då hotar plötsligt också böter och andra, strängare straff. Poliserna kräver nämligen, och får också, sin del i vinsten på denna den senaste utväxten på huvudstadspolisens vitt och svart förgrenade verksamhet.
Reinhard Krause, Moskva
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".