Brandt

Åklagare hoppar av fallet om barndråp

Uppdaterad 17:00
Åklagare Elisabeth Brandt väljer i dag att hoppa av som förundersökningsledare i det uppmärksammade fallet där en läkare misstänks för dråp av ett spädbarn. Anledningen sägs vara att uppmärksamheten kring hennes person försvårar utredningen.

Läkarens advokat Björn Hurtig hoppas nu att undersökningen kan bli klar snabbare.

– Jag hoppas att man nu kan driva utredning framåt. Jag tycker att det går ganska sakta med tanke på att man har sagt att det skulle skötas som ett häktat mål. Jag läste i media här för några veckor sedan att det skulle komma ett beslut inom en till två veckor, och jag har fortfarande inte sett några beslut och min klient lider utav att gå runt i något slags ovisshet här, i ett rättsligt vakuum, säger Björn Hurtig.

Kammaråklagare Elisabeth Brandt begär själv nu att få kliva åt sidan. Hon vill inte kommentera ytterligare i radio, men säger i ett pressmeddelande att någon annan bör ta över eftersom fokuseringen på henne som person har blivit för stor.

I det mycket omdebatterade fallet hävdar åklagaren att läkaren vid Astrid Lindgrens barnsjukhus medvetet hade injicerat så höga doser morfin och narkosmedel i ett döende spädbarn att det dog. Händelsen har upprört många inom bland annat läkarkåren, och väckt flera diskussioner om vård i livets slutskede.

Läkaren själv, som släpptes ur häkte efter tre dagar i mars, begärde i början av april att förundersökningen skulle läggas ner och anmälde åklagaren för jäv, eftersom hon menar att det har gått prestige i ärendet. Detta har avvisats efter prövning av åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Göteborg.

Det är nu åklagare Elisabeth Brandts överordnade, chefsåklagare Peter Claeson, som tar över förundersökningen och han säger till Ekot att ett beslut om ett eventuellt åtal beräknas ske i slutet av maj.

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".