Vinst och minskad konkurrens för bankerna

När nu tre av de fyra storbankerna, SEB och Nordea och Handelsbanken, har redovisat sina halvårsresultat kan man konstatera att det har gått bra för alla tre. Mest hittills har Nordea tjänat.
Nordeas vd Lars G Nordström var nöjd häromdagen. – Jag tycker att det är acceptabelt. Det levererar intäkter och kostnader och kreditförluster ungefär som vi har räknat med, eller möjligen lite bättre. Det är klart att om resultatet i tidigare perioder inte är så bra är det lättare att få upp det nu. Höga vinster för bankerna Nordea 8,9 miljarder, Handelsbanken 5,9 miljarder, SEB 3,8 miljarder. Höga vinstsiffror som knappast någon annan bransch kan matcha under årets första sex månader. Bankerna tjänar bra med pengar på in- och utlåningen och lite mindre än förut på värdepappershandeln. Kreditförlusterna är under kontroll och kostnadsminskningarna fortsätter. Lars Thunell är vd för SEB. – Det har ju varit en ganska tuff marknad. Men vi har ju jobbat på med våra kunder och med våra kostnader. Det har lett till att vi har förbättrat resultatet på de flesta områden. Vi har stärkt våra marknadspositioner. Därför känns det som att vi har lite medvind och om ekonomin fortsätter att förbättras lite grann så känns det ganska bra för framtiden. Bankerna flyter ovanpå Många branscher försöker nu ta sig igenom tider som har präglats av en svajig internationell konjunktur, oro i världspolitiken och den amerikanska ekonomins kräftgång. Bankerna tycks segla ovan detta, och nu har också konkurrensen från mindre banker minskat, enligt Handelsbankens vd Lars Grönstedt. – Det är tre saker som är särskilt glädjande. Dels att intäkterna faktiskt ökar. Det har de inte gjort i branschen under de senaste åren. Att vi fortsätter att ha sjunkande kostnader. Och att kreditförlusterna är fortsatt väldigt låga. Har konkurrensen från nischbankerna minskar? – Ja, jag tycker att den har gjort det. Det är naturligtvis lite olika med olika banker. Men det är klart att det som har hänt med Coop-bank och Ica-bank, som haft svårt att komma ur startgroparna, påverkar så klart.
Tommy Fredriksson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".