Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Säkerhetsrådet nekar nya trupper till Irak

Det blev ingen ny Irakresolution, som skulle kunna få fler länder att skicka soldater till Irak, i FN:s säkerhetsråd. Trots den akuta krisen och bristen på säkerhet som avslöjades i och med sprängningen av FN-högkvarteret i Bagdad. Säkerhetsrådet säger fortsatt nej till en insats i Irak, så länge den skulle stå under amerikansk befäl.
Till en början såg det ut som att det skulle kunna bli en ny Irakresolution, när FN:s generalsekreterare Kofi Annan och USA:s utrikesminister Colin Powell talade om att säkerheten i Irak är en gemensam angelägenhet och i hela världens intresse. Men om det ska skrivas resolutioner och skickas soldater då är det väldigt noga med detaljerna. Vem som har befälet, vem som bestämmer och vem som betalar. USA bestämmer fortsatt Både Storbritannien och USA tryckte på om en ny Irakresolution, som skulle kunna få fler länder att skicka soldater till Irak. Nu när det visar sig att även den humanitära hjälpen är ett mål för attentat och måste skyddas. Men den amerikanska utrikesministern gjorde klart att fortfarande gäller att all verksamhet ska stå under amerikanskt befäl. – Jag tror att vem som helst, som skickar sina unga män och kvinnor in i farliga situationer, vill att de ska stå under den mest kompetenta ledningen som finns att tillgå. Och det är koalitionens ledning, sa Colin Powell. Motståndare vill ha FN-ledning Men det gick inte alls hem i säkerhetsrådet. Framför allt Tyskland, Frankrike och Ryssland, som hela tiden har varit emot ett militärt angrepp mot Irak, sa att även i det här läget så gäller att om det ska bli tal om någon insats i Irak, så måste den stå under FN-ledning. Så om USA hade hoppats att kunna dra nytta av oron för säkerheten för de FN-anställda i Irak och få säkerhetsrådet att uppmana medlemsländerna att ställa soldater till förfogande, så gick det inte alls.
Stefan Winiger, New York
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".