Rapport om Hamas-våld under Gazakriget

Organisationen Human Rights Watch anklagar Hamas i Gaza för att ha avrättat 32 människor i skydd av Gazakriget i januari. I rapporten hävdar Human Rights Watch att Hamas tog tillfället i akt under Israels krig att tortera, lemlästa och avrätta politiska motståndare.

Vår korrespondent har träffat en av dem som utsatts för Hamas övergrepp.

– Jag fick två skott i benet och framför ögonen på mig avrättade de Hassan Hijazi, säger Saggar Abu Rokba, en av de Fatah-medlemmer som utsatts för de rapporterade övergreppen under kriget.

När jag träffade honom i Gaza för ett par veckor sedan visade han sina skottskador på benet, men han kunde inte ta med mig till sin vän som fått knäskålarna avskjutna. Vännen hade gått under jorden och vågade inte tala med pressen av rädsla för repressalier från Hamas.

Uppgifter om övergreppen i Gaza under kriget har rapporterats tidigare, men i dag publicerar alltså Human Rights Watch en större oberoende kartläggning där man bland annat hävdar att 49 Hamas-motståndare lemlästades med skott i benen under kriget och att 32 misstänkta kollaboratörer avrättades.

18 av dem var fångar som lyckades fly när Israeliskt stridsflyg bombade fängelset i Gaza den 28 december.

Enligt Human Rights Watch avrättades de senare av maskerade milismän från Hamas, något Hamas förnekar.

Talesmannen Taher al-Nunu hävdar i stället att de misstänkta kollaboratörerna dödats av andra motståndsgrupper, i vissa fall av sina egna familjer - som ett slags hedersmord.

Hamas säger sig också ha inlett en undersökning i ärendet.

Human Rights Watch, som också riktar kritik mot Fatahs behandling av Hamas på Västbanken, konstaterar att det är svårt att avgöra om övergreppen i Gaza under kriget var ett resultat av en uttalad policy från Hamas. 

Men, konstaterar rapporten, i vilket fall som helst har Hamas säkerhetsstyrkor inte gjort något för att förhindra övergreppen.

Cecilia Uddén, Amman
cecilia.udden@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".