Georgiens utrikesminister träffade Bildt

Georgiens utrikesminister Gregory Vashadze har i dag träffat utrikesminister Carl Bildt. Nästa månad genomför Nato en militärövning i Georgien och Ryssland kritiserar nu hårt planerna. Men Vashadze avvisar de ryska invändningarna.

– Jag är inte särskilt intresserad av den ryska reaktionen, säger Gregory Vashadze sarkastiskt.

Ryssland hävdar att den begränsade militärövningen kommer att öka spänningen i området där det var krig för mindre än ett år sedan.

Vashadze säger att Ryssland först bör se till att dra tillbaka sina trupper i enlighet med ingångna avtal och att Georgien som självständig nation har all rätt att genomföra militärövningar på sitt territorium tillsammans med vem man vill.

Samtidigt säger den georgiske utrikesministern att han inte ser någon risk för en risk för militär aggression från Ryssland mot Georgien inom överblickbar tid.

– Ryssland tänker sig säkert för inte två utan tre gånger eftersom Moskva förlorade prestige i kriget mot Georgien förra året, säger Gregory Vashadze.

I militärmanövern i maj deltar 18 stater, både NATO-länder och icke-medlemmar som Serbien och Moldavien. Sverige deltar inte, vilket delvis kommer som en överraskning för Carl Bildt.

– Det faktum att jag inte vet om det innebär att detta inte är ett utrikespolitiskt ställningstagande. Är vi på övningen är det på grund av att vi finner övningsinnehållet intressant. Är vi inte med är det för att det inte passar in i den övningsplan Försvarsmakten har. Det finns inget ställningstagande för eller emot. Vi skulle mycket väl kunna delta, säger utrikesminister Carl Bildt.

Sten Sjöström
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".