Sjukfrånvaron minskar snabbt

Inte sedan 1982 har så få varit sjukskrivna i Sverige. Det visar ny statistik från Försäkringskassan. Det är flera faktorer som ligger bakom minskningen.

– Vi är ganska säkra på  att det är många samverkande faktorer som har medverkat till det. Men den enskilt största är säkert den fokusering som frågan har fått i samhället och det är många som har samverkat till att man nu inte är sjukskriven av andra skäl än att man är arbetsoförmögen på grund av sin sjukdom, säger Försäkringskassans generaldirektör Adriana Lender.

I mars var antalet sjukdagar nästan 18 procent färre än i mars för ett år sedan och även längre sjukskrivningar minskar enligt Försäkringskassan.

Generaldirektören Adiana Lender menar alltså att flera faktorer ligger bakom minskningen. Dels att sjukskrivningar diskuteras mer i samhället. Men hon menar också att bland annat att Arbetsförmedlingen ger bättre stöd till arbetslösa sjukskrivna bidrar till minskningen.

Däremot  har de nya reglerna för sjukskrivning som infördes i somras inte någon avgörande betydelse.

Erik Ward, som tidigare var chefsjurist på Försäkringskassan i Blekinge, har efter sin pensionering i stället gått över till att hjälpa personer som fått avslag på sin begäran om sjukpenning. Han menar att minskningen av antalet sjukdagar även kan härledas till en tuffare attityd från Försäkringskassan.

– Jag upplever det som att det nu har slagit så långt åt andra hållet så nu är det nog snart sett ingen som får sjukpenning. Man ställer större krav redan från början på intygen. Tidigare var det nog lite mer slappt i början, utan man släppte väl igenom en del sjukfall. Men i dag upplever jag det som att man är mer noggrann och ställer större krav på intygen och det innebär ju att många får nej redan direkt i början, så de hinner inte bli sjukskrivna eller få sjukpenning, säger Erik Ward.

Pär Ivarsson
par.ivarsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".