1 av 2
Många män.
2 av 2
Magdalena Andersson

Få kvinnor i kommunala bolagsstyrelser

Sveriges kommunpolitiker lever inte upp till sina egna jämställdhetsideal. En rapport från Riksdagens utredningstjänst visar att kommunala energi- och bostadsbolag har nästan lika dålig kvinnorepresentation som börsbolagen.

Bara 22 procent av styrelseledamöterna i de kommunala bolagen är kvinnor. Moderatkvinnornas ordförande Magdalena Andersson har beställt undersökningen.

– Det är ett direkt dåligt resultat för alla. Några är sämre men ingen är godkänd och nu handlar det både om hemläxa och bakläxa. Framförallt inför nomineringarna till valet 2010.

Undersökningen bygger på en enkät och totalt 194 av landets 290 kommuner har svarat. Den visar att det i stort sett bara är de tre storstäderna som kommer i närheten av en kvinnorepresentation på 40 procent vilket brukar anses som en acceptabel nivå.

Utan Stockholm, Göteborg och Malmö skulle siffrorna alltså bli ännu lägre än de 22 procent som undersökningen visar.

Tidigare har debatten mest handlat om börsbolagens styrelser. Det har talats om ny lagstiftning om inte bolagen lyckas göra något åt att bara var femte styrelseledamot är kvinna. Men nu har alltså Riksdagens utredningstjänst konstaterat att problemet är detsamma inom de kommunala bolagen där kommunpolitikerna utser styrelserna.

På de högre posterna är kvinnorepresentationen ännu lägre. Andelen kvinnliga ordföranden i kommunala bolag är 12 procent. Magdalena Andersson tror inte att det handlar om bristande kompetens.

– Jag tror att det är precis lika god kunskap hos kvinnor och män men att kvinnor ställer högre krav på sig själva. De vill veta att de behärskar situationen. Män är något mer benägna att hålla för näsan, hoppa rätt ut i det okända och säga att det här löser sig säkert.

Sveriges Kommuner och Landsting har tillsammans med kommunerna själva deklarerat att en jämn könsfördelning i styrelserna ska eftersträvas. Det är inget som partierna klarar att leva upp till.

Allra lägst andel kvinnor är det bland de kristdemokratiska och centerpartistiska styrelseledamöterna. Socialdemokraterna är bäst med en kvinnorepresentation på 32 procent.

Sammanlagt ingår 2 200 styrelseledamöter i rapporten. 1 700 av de var män. Enligt Magdalena Andersson går förändringsarbetet alldeles för långsamt.

– Om det ska gå i den här takten så kommer det dröja förfärligt länge, nästan 100 år, innan det är jämnt fördelat. Det har ökat med 2 procent på sex år. Med hemläxa och självinsikt om att man behöver man göra någåt med tydliga mål, så kommer det se bättre ut redan efter valet 2010. Det betyder 2011 eftersom det är då bolagsstämmor väljs, säger Magdalena Andersson, ordförande för Moderatkvinnorna. 

Ci Holmgren
ci.holmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".