Svensk terroristbrottmisstänkt i London

I Storbritannien är en svensk medborgare misstänkt för terroristbrott. Mannen greps i Leicester i England förra våren. Han är åtalad och kommer så småningom att ställas inför rätta. En förberedande förhandling hålls i dag.

Den 28 maj förra året sökte specialutbildad polis igenom ett hus i ett bostadsområde i Leicester. Något som de flesta brittiska medier rapporterade om, däribland BBC.

En man greps och fördes bort med handfängsel. Det var den nu 32-årige svenske medborgaren. Samtidigt med detta greps också en annan man i London. Båda fördes till den speciella polisstation i London dit alla terroristmisstänkta transporteras.

Precis som andra terroristmål så omges detta av stor sekretess. Svenska säkerhetspolisen SÄPO vill bara bekräfta att fallet existerar men lämnar inga mer uppgifter. Enligt Svenska utrikesdepartementet så är mannen åtalad. Han är misstänkt för att ha arbetat med att stödja vissa omdiskuterade organisationer i Somalia.

Han anklagas för att bland annat ha hjälpt till med att samla in pengar till vissa rörelser och för att ha upprättat en hemsida där, som det heter, terrorism uppmuntras och stöds.

Mannen har erbjudits hjälp från svenska myndigheter men hittills har han inte ens svarat på förfrågningarna från Sverige.

Nu hålls en förberedande förhandling med mannen. Själva rättegången dröjer ett bra tag till. Det enda som är känt är att den ska starta någon gång under det första kvartalet nästa år, 2010. I så fall hålls rättegången närmare två år efter att han greps 2008.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".