Västdiplomater tågar ut. Foto: Anja Niedringhaus/Scanpix.

Skarpa reaktioner på Ahmadinejads tal

Det blev tumult när Irans president Mahmoud Ahmadinejad i dag riktade ett mycket fränt angrepp mot Israel vid FN:s konferens om rasism. Flera länder lämnade tillfälligt konferensen, däribland Sverige.

Ahmadinejad utnyttjade sannerligen det unika tillfället att tala till stora delar av världen.

Vid FN-konferensen i Genève sa han att Israel är en rasistisk stat och att den har skapats med Förintelsen som ursäkt.

Det blev för mycket för ett antal delegater - flera av dem från EU och en av dem den svenske ambassadören Hans Dahlgren.

Kodorden duggade tätt och fick dem att resa sig och lämna lokalen, för att återkomma först när Ahmadinejad åkt iväg.

Reaktionerna från olika huvudstäder är häftiga. Frankrike anklagar Ahmadinejad för att främja hat och tyckte att EU ska reagera kraftfullt.

Inför konferensen har många varit mycket kritiska. USA, Tyskland, Italien och Polen är exempel på länder som bojkottat hela konferensen.

Anledningen är att när FN förra gången höll en liknande konferens på samma tema, i Durban 2001, tyckte flera arabiska intressen att konferensen skulle säga att sionism är rasism. Ett enda land pekades ut som ockupationsmakt, nämligen Israel.

Sannolikt blev arrangörerna, med FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon i spetsen, inte mindre oroliga när så Irans president Mahmoud Ahmadinejad dök upp som talare. Han har tidigare ifrågasatt Förintelsen. Enligt flera medier har han kallat Förintelsen för en myt. Och han tycker inte att Israel ska få existera.

FN:s konferens har med dagens dramatik i Genève fått ännu mer problem. Det är i dag svårt att veta vad som ska ske under resten av konferensen.

Amhadinejad lyckades med att få världens uppmärksamhet kring överläggningarna. Men det är inte givet att han gagnade dem som han säger sig stödja.

Willy Silberstein, Bryssel
willy.silberstein@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".