Irakier oklara över FN:s roll i Irak

I södra Irak har det varit oroligt länge. Brist på bland annat el och vatten gör att befolkningen inte har tilltro till ockupationsmakten. Efter attacken mot FN-byggnaden i Bagdad i tisdags säger Ola Almgren, FN:s koordinator för humanitära insatser i södra Irak, att många har svårt att skilja på FN och ockupationsmakten.
– Ett konkret exempel på att man inte förstår FN:s roll är att när man kastar sten på koalitionens fordon så kastar man, tyvärr, ibland även sten på våra fordon. Det är för mig en signal på att man inte är klar över vår roll och vårt arbete med att faktiskt hjälpa irakierna. Vad är din uppfattning om det som USA och ockupationsmakterna gör nu i Irak? – Den del av ockupationsmakten som vi möter här i södra Irak är den den brittiska styrkan. Jag kan väl säga att de gör det allra bästa som de kan med den resurs de har. Samtidigt som jag säger det kan jag konstatera att de har alldeles för lite resurser här för att riktigt ta det ansvar som kommer med att vara ockuperande makt. Hur går det med återuppbyggnaden av Irak som man talade mycket om före kriget? – Den tar för lång tid att komma i gång. Det går för långsamt både rent praktiskt. Men det går också för långsamt i irakiens uppfattning. Det är en otrolig otålighet här. Den otåligheten leder sedan till frustration och den frustrationen leder, delvis, tilld en osäkerhet som vi känner. Även om jag tror att attacken i tisdags var något helt annat än den frustration som irakiern i gemen känner, säger Ola Almgren.
Anders Holmberg, P1-morgon
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".