Om det verkligen är Kleopatras sista viloplats man hittat är fyndet sensationellt, menar egyptologer. Foto: A Nabil/Scanpix.
Gäckande fynd

Kleopatras grav kan ha hittats

Frågan om var den egyptiska drottningen Kleopatra ligger begravd har länge gäckat forskarna. Men nu tror en grupp arkeologer att hon kan ligga gömd i ett tempel ungefär fem mil utanför Alexandria.

Det är under en kulle vid templet Taposiris Magna som man tror att Kleopatra och hennes älskare, Marcus Antonius, ligger begravda. Det var i förra veckan som arkeologer tillsammans med den egyptiska chefsarkeologen Zahi Hawass i spetsen, hittade en plats med tjugo gravar.

Då gravarna innehöll ett antal mumier, några av dem förgyllda, misstänkte man att gravarna tillhörde kungligheter, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Arkeologerna säger sig ha hittat flera fynd, bland annat bronsmynt som bär drottningens namn och en mask som kan ha tillhört Markus Antonius.

Och det är fynden som gör att de nu tror att de kan ha hittat kärleksparets gravkammare. Denna kan ligga så djupt som tjugo meter under marken, skriver BBC.

Enligt arkeologerna tror man att det var Kleopatras präster som begravde henne där för tvåtusen år sedan efter att drottningen ska ha begått självmord.

– Om det visar sig att det verkligen är Kleopatras grav så är det verkligen sensationellt, för man har inte hittat en kungagrav i Egypten på länge, säger Geoffrey Metz, egyptolog vid Uppsala Universitet.

Men samtidigt är Metz ganska försiktig i sin tro om att det verkligen är den berömda drottningens grav man har hittat.

– Chanserna är nog ganska små, för det är rätt så vanligt att man hittar gravschakt i olika tempelområden, säger Metz.

Sarah Sidibé
sarah.sidibe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".