Alla ska få lika rådgivning.

Ny skollag ger alla studievägledning

Problemen med brist på studie- och yrkesvägledare på landets skolor har nu lett till att skollagen görs om. Utbildningsminister Jan Björklund står bakom lagändringen.

Nu ska det blir tydligare vad som gäller och alla elever ska få samma möjligheter.

– På en del håll finns det naturligtvis fungerande verksamhet men där det inte finns det väljer eleverna ofta fel studier. Det leder till att de hoppar av för att de hamnade på något som var alldeles för svårt. Eller så hamnar de på något som inte alls innehöll det de trodde och så vill de byta efter ett tag. De blir missnöjda för att det inte var vad de hade förväntat sig, säger Jan Björklund.

I dag finns det massor av skolor och utbildningar att välja mellan.

Det kan vara svårt att veta vad man ska studera eller vad man vill jobba med i framtiden. Då kan ett samtal med en studie- och yrkesvägledare, SYO, vara till hjälp.

Men de undersökningar som Skolverket gjort visar att det är stora brister i många av landets skolor när det gäller den studievägledning som skolan kan ge till eleverna.

Nu ska det alltså bli ändring på det.

I den nya skollagen, som troligen träder i kraft till hösten 2010, ska alla ha tillgång till vägledning.

Den nya lagen inkluderar också friskolorna. Carl-Gustaf Stafström som är kanslichef på Friskolornas Riksförbund, tycker det fungerar ganska bra i dag, men tror att en ny lag sätter mer ljus på frågan.

– Jag tror som sagt att en sådan skärpning sätter fokus på frågan. Då får man tro att många kommer att titta på den här biten, hur den organiseras och hur det fungerar, säger Carl-Gustaf Stafström.

– Det ska vara likvärdigt över Sverige. Det är regeringens krav och det blir också innebörden av den nya lagstiftningen. Likvärdigt oavsett kommun samt likvärdigt mellan kommunala skolor och friskolor, säger utbildningsminister Jan Björklund.

Lotta Myhrén
lotta.myhrén@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".