”Euron inte det viktigaste för småföretag”

På fredagsmorgonen frågades centerledaren Maud Olofsson ut i programmet P1-morgon om varför hon säger nej till EMU. Hon medgav att centern och småföretagen inte är överens om vad som är bra för hela Sveriges ekonomi, makroekonomin, som Maud Olofsson kallade det. Men hon sa också att euron ändå inte är en av de viktigaste frågorna för småföretagen.
– När de gör en lista över vilka åtgärder som är viktiga så kommer EMU-frågan ganska långt ner på listan. Utan det är det här med sänkta skatter och förenklade regler. Men när det gäller EMU-frågan, varför gör de inte samma analys som ni? – Man tittar kanske mikroekonomiskt på hur det här ser ut och ser inte att det stora, makroekonomiska, faktiskt talar emot. Vi gör olika bedömningar ska jag säga. Jag tycker att det makroekonomiska, det vill vill säga att vi tappar Riksbanken som bekämpar inflationen, är en jätteviktig sak för landets företagare. Har de inte förstått det då? – Jag har ingen anledning att bedöma det. Vi gör olika bedömningar. Jag vill peka på de risker som finns med att vi faktiskt tappar det fina instrument som Riksbanken har varit i inflationsbekämpningen, säger centerledaren Maud Olofsson.
Anders Holmberg, P1-morgon
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".