Homosexuella mördas i Irak

Under de senaste veckorna har 25 homosexuella män mördats i Irak och sedan i december uppges 60 ha mördats. I ett brev till Iraks premiärminister Nuri al-Maliki nyligen, protesterade Amnesty International mot irakiska myndigheters passivitet och oförmåga att skydda Iraks homosexuella.

– Bögar misshandlas och mördas. 15 eller 16 av mina vänner har dödats, säger en irakisk homosexuell som uttalar sig anonymt för BBC.

Han lägger en stor del av skulden på Iraks polis och på inrikesministeriet som inte har ingripit för att skydda homosexuella män mot, dels milismän och dels klaner, som utför hedersmord när en ung pojke i släkten börjar uppföra sig feminint.

Flera av morden har ägt rum i den fattiga shiastadsdelen Sadr City i Bagdad där fyra kroppar hittades för ett par veckor sedan, alla märkta med ordet pervers.

Affischer med listor på namngivna misstänka homosexuella har satts upp och flera religiösa ledare i Sadr City har ägnat sin fredagspredikan åt kampen mot homosexualitet.

En medlem av Moqtada al-Sadrs Mahdi-milis sa att denna smitta tillsammans med porrfilmer och dåligt leverne har spritt sig för att Mahdi-armén förlorat kontrollen över området.

De senaste veckorna har också videoklipp skickats via mobiltelefoner i Irak där man ser unga män trakasseras. På en video visas en skräckslagen pojke som tvingas klä av sig.

– Varför har du damunderkläder, ryter en man som uppges vara polis, medan pojken snyftande svarar att hans familj har tvingat honom, eftersom de inte har någon annan inkomstkälla.

Homosexualitet är inte uttryckligen är förbjudet i Irak. Polisen kan enbart arrestera den som är inbegripen i en sexuell akt på offentlig plats. Trots det tycks Iraks poliser inte riktigt veta hur det förhåller sig.

– Homosexualitet är ett brott mot lagen. Och det är motbjudande, säger ett irakiskt polisbefäl som uttalat sig i tidningen New York Times.

Regeringen al-Maliki har inte uttalat sig om den senaste vågen av mord på homosexuella män i Irak.

Cecilia Uddén, Amman
cecilia.udden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".