1 av 2
Sänker räntan igen. Foto: Bertil Ericson/Scanpix. Montage: SR.
2 av 2
Klicka för grafik.

Riksbanken sänker räntan till 0,5 procent

Uppdaterad 16:15
Riksbanken har som väntat beslutat om ännu en räntesänkning. Den viktigaste styrräntan sänks med 0,5 procentenheter och hamnar på 0,5 procent.

– Tillståndet är sådant att vi i dagsläget ser tillväxtsiffror som vi kan jämföra med början på 90-talet och 30-talet. Det betyder att 2009 blir ett mycket dåligt år. Sedan kommer tillståndet i världsekonomin och i svensk ekonomi gradvis att förbättras, men 2009 är svårt att göra något åt, säger Riksbankschefen Stefan Ingves.

Är 2009 ett förlorat år?

– Man kan använda olika språkliga vändningar när det gäller detta men visst kommer vi att ha en negativ tillväxt under 2009. Tiden räcker inte till för att rätta till det, säger Stefan Ingves.

Det är svensk ekonomi i stort, företagens produktion och sysselsättningen som är i fokus nu. Bostadsägare med lån må ursäkta men den här gången är bolåneräntorna sekundära även om räntesänkningen kan pressa ner kostnaderna för bolånen ännu mer.

Riksbankens resonemang om att räntan väntas ligga kvar på en låg nivå till början av 2011 talar också för att bolåntagarna och företagen kan se fram mot låga lånekostnader flera år framåt. Konjunkturinstitutets generaldirektör Mats Dillén anser att det är bra.

– Jag tycker att det är jättebra att man sänker reporäntan till nära 0 procent. Jag tycker även att det är bra att man är tydlig med att man vill hålla reporäntan på en låg nivå under längre tid. Detta ligger i linje med den prognos som vi gjorde för ett par veckor sedan, säger Mats Dillén, generaldirektör på Konjunkturinstitutet.

Men Riksbankens räntesänkning signalerar också att det är en allvarlig situation för ekonomin och konjunkturen.

Den försämrade ekonomiska utvecklingen i världen slår extra hårt mot den svenska exportberoende ekonomin. Exporten föll kraftigt mot slutet av förra året. Läget på arbetsmarknaden har försämrats snabbt och hushållens konsumtion har utvecklats svagt.

– I det här fallet så har gör vi en bedömning om vad som är mest lämpligt när det gäller den ekonomiska utvecklingen. Vi har också att ta hänsyn till och ytterligare arbeta med frågor kring hur den svenska finansiella sektorn fungerar när man kommer ned till en så här låg nivå, och i vad mån penningpolitikens effekt är särskild stor. Det kändes bra att göra så här nu, säger Stefan Ingves.

Kommer det att hjälpa, det finns ju knappast något att jämföra med?

– Nja, alltså, att sänka räntan med en halv procentenhet skjuter på efterfrågan en del. Men vi ska komma ihåg att räntan har sänkts från toppnivån 4,75. Det innebär att med de mycket snabba räntesänkningar som har genomförts det senaste halvåret har det skett en mycket stark omläggning av penningpolitiken. Om man även tar hänsyn till de efterfrågeeffekter som vi har med oss i bagaget från tidigare räntesänkningar så spär det här på efterfrågan i svensk ekonomi högst betydligt, säger Stefan Ingves.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".