Snart kan det bli dyrare att röka i Danmark. Foto: Daniel Ochoa de Olza/Scanpix.

Dyrare tobak ska göra dansken friskare

Dyrare choklad, läsk och tobak skall göra danskarna friskare. Det tror en dansk kommission som i dag presenterar över 50 olika friskvårdsförslag. Genomförs förslagen tror man att danskarna förlänger livet med tre år. Men protester mot bland annat dyrare cigaretter hörs redan.

Fördubbla skatten på choklad och läsk, säger den danska kommissionen i sin långa lista över förslag som skall förebygga sjukdomar och göra danskarna till ett friskare folk.

Varje dansk sätter årligen i sig i genomsnitt 60 kilo socker. Det är 15 kilo mer än vad en svensk konsumerar. Danskarnas medellivslängd är också en av de kortaste i västvärlden.

De sundare levnadsvanorna skall grundläggas redan i skolan tycker kommissionen och föreslår bland annat bättre skolmat som i dag innehåller för lite frukt och grönt. Det borde också bli mer schemalagd motion i skolan

Även kraftigt höjda tobakspriser, från omkring 30 danska kronor till runt 50, och förbud mot att skylta med tobaksprodukter, ingår i friskvårdskommissionens förslag. Dessutom vill man ta bort dom nu gällande undantagen från rökförbudet på offentliga platser. På till exempel mindre kaféer och i andra särskilda utrymmen får man fortfarande röka i Danmark, men också det vill kommissionen sätta stopp för.

Utöver det förslås nu att åldersgränsen för att köpa alkohol höjs från dagens 16 år till 18, och kontrollen av att åldersgränsen verkligen efterlevs skall skärpas.

Flera av de här förslagen får dock redan tummen ner från regeringshåll. Att höja tobaksskatten skulle inte få någon större hälsoeffekt utan bara sätta i gång en livligare gränshandel där folk köper sin tobak utomlands, tror hälsominister Jakob Axel Nielsen.

Jakob Axel Nielsen flaggar också för att det skattestopp som regeringen har infört förhindrar höjd skatt på choklad och läsk.

Christer Fridén
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".