Känd finansman misstänks för insiderbrott

Finansmannen Johan Björkman, ordförande för Tredje AP-fonden som förvaltar pensionspengar, misstänks för insiderbrott, och på torsdagen hämtades Björkman till förhör av polisen.
– Bakgrunden till brottsmisstanken är att en stiftelse med säte i utlandet handlat med en aktie under omständigheter som gett anledning till misstanke om insiderbrott, säger Bendt Berger, åklagare på Ekobrottsmyndigheten i Stockholm. – Anledningen till att brottsmisstankarna riktades mot Björkman är att hans namn förekommer i samband med stiftelsen, säger han. Berndt Berger bekräftar för Ekot att Johan Björkman under torsdagen fördes till förhör och delgavs misstanke om insiderbrott av, som det heter, formella skäl. Han förhördes om sina kopplingar till en stiftelse i Schweiz. Stiftelsen ska ha ägt ett bolag som köpt aktier i ett annat bolag. Aktien ska enligt åklagaren vara noterad på en utländsk börs. Johan Björkman ska däremot inte ha haft direkt insyn i något av dessa bolag. Björkman har, enligt uppgift från åklagaren, lämnat en berättelse som innebär att han inte haft kännedom om att stiftelsen i fråga genomfört den aktieaffär som nu är föremål för misstanke om insiderbrott. Åklagaren säger att Björkmans berättelse mycket väl kan vara riktig. – Björkman hördes i går, torsdag, och han lämnade då en berättelse som i korthet går ut på att han inte har haft kännedom om att stiftelsen i fråga genomfört aktieaffären och i nuläget finns det en del som talar för att Björlman berättelse mycket väl kan vara riktig, säger åklagare Berndt Berger. – Hans namn finns i sammanhanget men har har en förklaring till det, säger advokat Bertil Södermark som är Johan Björkmans ombud. Vilken förklaring har han? – Han säger att han inte har haft någonting med detta att göra, säger Bertil Södermark. Jag kan bara säga att han inte har någon aning om dessa affärer, han har aldrig hört talas om dem och har inte varit inblandad.
Marcus Ålsnäs och Albert Capuder
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".