Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nattsvart ekonomisk framtidstro i Sverige

Krisstämningen spred sig snabbt bland svenska folket i höstas. Pessimismen kring svensk ekonomi är rekordstor. Det visar den stora årliga mätningen från Göteborgs universitet.

– Sedan vi började mäta, och vi har hållit på nu i snart 20 år vid SOM-institutet, så är det den mest pessimistiska bedömningen vi någonsin har mätt om Sveriges ekonomiska framtid de närmaste 12 månaderna. Så det är en mycket mörk bild vi får. Lite mörkare till och med än den vi hade i början på 90-talet i den förra stora ekonomiska krisen i Sverige, säger professor Sören Holmberg.

Det är krisstämning som på 90-talet i svensk opinion. Det är en rad resultat i mätningen från SOM-institutet vid Göteborgs universitet som pekar på det. Till exempel är det bara sex procent av de intervjuade som tror att svensk ekonomi kommer att förbättras under året, en rekordlåg siffra.

När folk får bedöma framtiden för sin egen ekonomi är pessimismen också ovanligt stor. Var fjärde svensk tycker redan att hans eller hennes ekonomi har försämrats under den senaste tolvmånadersperioden.

Frågorna ställdes under senhösten, så det gick alltså snabbt för krismedvetandet att slå igenom i Sverige.

– Vi vet nu i Sverige att det är tuffare tider och vi har ju haft ministrar som har talat om att vi ska få ett riktigt skitår, och det håller svenska folket uppenbarligen med om, säger Sören Holmberg.

Stämningen är olika dyster i olika grupper. De som röstade på Socialdemokraterna är mer pessimistiska än de som röstade på Moderaterna. Företagare och högre tjänstemän ser ljusast på sin ekonomiska framtid.

– Övre medelklass är lite mer optimistisk att de ska klara krisen lite bättre än vad framför allt arbetarfamiljer är.

Hur kan det komma sig då tror du?

– Många andra mått tyder ju också på att vi har fått i vissa avseende ökade skillnader i Sverige mellan olika sociala grupper, och mellan olika klasser om vi ska använda gammaldags uttryck, och det märks i vår mätning också nu inför hur man ser på krisen och krisens konsekvenser.

Svensk ekonomi har också blivit en viktigare fråga för svenska folket, men listan över viktiga frågor toppas fortfarande av vården.

Vilket block i politiken som kommer att gynnas av krisstämningen är osäkert enligt Sören Holmberg. Hittills har det varit Alliansen.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".