Mediechefer i Rwanda åtalas för hets till folkmord

En av de viktigaste rättegångarna vid Rwanda-krigstribunalen i Tanzania är just nu inne i sin slutfas. Mediachefer för radio och tidningar anklagas för att ha hetsat till folkmordet 1994. Nikodemus Ikonko, på mediainstitutet för fred och mänsklig värdighet, bevakar rättegången.
– Det är första gången i världshistorien, i stort sett, som mediajättar ställs in för en internationell krigstribunal och anklagas för att ha underblåst etniskt hat i det egna samhället, säger Nicodemus Ikonko. Ikonko följer mediarättegången och jobbar på mediainstitutet Hirondelle för fred och mänsklig värdighet. De välutbildade mediacheferna i anklagas för att ha pekat ut vilka personer som skulle mördas och var de befann sig i Rwanda våren 1994. Uppmanade till folkmord Rwanda, som ligger mitt i Afrika, brukar kallas för de tusen kullarnas land och precis det namnet hade den privata radiostation tagit sig.”Den fria radion för de tusen kullarna”. Ut ur radiostationen sändes uppmaningar till folkmord. De som skulle utplånas var &rdwuo;kackerlackor”, de tutsier som satt vid makten. Tutsier namngavs Radiodirektören professor Ferdinand Nahimana anklagas för att vara ansvarig för innehållet där tutsier namngavs och där lyssnarna fick veta hur de skulle söka upp dem. Professor Nahimana är utbildad vid Sorbonne-universitetet i Paris med historia som specialitet. Han har dock i sin historieskrivning hela tiden hävdat att hans folkgrupp, hutu, är överlägsna tutsierna som kom invandrande norr ifrån. Själv nekar han till att kunnat ha haft någon kontroll över innehållet i det som sändes ut från hans radiostation eftersom han själv var på flyende fot under folkmordet. Tio budord En av de andra åtalade, tidningsmannen Hassan Ngeze, började en gång som sportjournalist och blev sedan chef för tidningen Kangura. Han anklagas liksom de övriga för folkmord. Tidningen publicerade bland annat tio budord för hur hutuer fick bete sig. Ett av buden var att de måste bryta all social kontakt med tutsierna. Krav på livstids fängelse Från försvarets sida tycker man att det är löjligt att hävda att mediacheferna skulle ha någonting att göra med folkmordet. Det kodade språket med talet om kackerlackor är inte alls säkert att lyssnarna förstod. När åklagaren i veckan påbörjade sin slutplädering krävdes livstid för alla tre. ”FN-domstolen kan aldrig döma rättvist I dag, fredag, avslutas rättegången, och då för en av de män som ägde ”Den fria radion för de tusen kullarna” Jean Bosco Barayagwisa. Han har aldrig dykt upp i domstolen under den tre år långa eftersom han menar att FN-domstolen aldrig kan döma rättvist. – Han har inte varit närvarande en enda gång, han är den enda åtalade som inte närvarat vid sin egen rättegång en enda dag, säger Nicodemus Ikonko, på mediainstitutet Hirondelle för fred och mänsklig värdighet.
Annika Östman
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".